Top cele mai frumoase vile din Cluj-Napoca: Celelalte sunt mult în urmă - FOTO


Clujul are vile superbe, dar două dintre ele se disting din ”turmă”, fiind considerate etalon.

Arhitectul Virgil Pop, specialistul numărul unu al Clujului în materie de monumente istorice, a spus că vila de pe strada Republicii, numărul 68, este a doua cea mai frumoasă din oraș. 

Realizată de George Cristinel, considerat în perioada interbelică arhitectul timpurilor noi, vila de pe strada Republicii, nr. 68, ”respiră” stilul modernist clasicizant și Art Deco. ”Această vilă se evidențiază prin verticale, cubism și un aspect absolut superb. Mie mi se pare că aceasta este cea de-a doua vilă din Cluj-Napoca, la mare distanță de Vila Tătaru, cu siguranță cea mai frumoasă. Pe locul trei nu aș putea să spun care este, pentru că sunt multe, dar acestea două sunt etalon”, a spus arhitectul Virgil Pop. Acest stil Art Deco ne-a rămas ca moștenire din perioada interbelică. Pe strada Republicii sunt mai multe imobile ridicate în acest stil modernist, caracterizat prin verticale și un aspect impozant. 

Arhitectul Virgil Pop este nemulțumit de gardul viu lăsat în jurul vilei, care obturează ochiul trecătorilor. ”O astfel de vilă, cu un gard pe măsură, realizat cu atenție la detalii, nu trebuie să aibă și gard viu. Ar trebui să se vadă mai bine terasele, zona de acces în casă și verticalele”, a mai punctat arhitectul. 

Untitled3.png

Despre arhitectul George Cristinel, Pop a afirmat că a fost cel care a proiectat Catedrala Ortodoxă din Piața Avram Iancu și Casa Universitarilor, un adevărat monument modernist.

Colegiul Academic01.jpg

Arhitectura Clujului interbelic se înscrie în tendințele de la nivel mondial care au marcat acea perioadă. Caracterul auster, autoimpus după Marea Depresiune din anii 1929 – 1933, îndepărtarea de monumentalitatea clasică a secolului trecut, maniera raționalistă au fost principiile artistice ale celei mai prospere perioade ale României Mari. În acest context larg, arhitectura Clujului interbelic se înscrie în limitele acestui curent marcat de sinteza modernismului clasicizant și Art Déco.

George Cristinel, arhitectul timpurilor noi 

Născut la București în 1881, urmând cursurile Școlii Speciale de Arhitectură din Paris, arhitectul George Cristinel este cea mai reprezentativă figură a acestei perioade. Meritul acestui artist al domeniului său este reprezentat de programele de arhitectură realizate în premieră pentru acea perioadă, prin abordările originale care au îmbinat influențele moderniste cu arhitectura neo-românească, prin construcțiile cu o volumetrie și reprezentare spațială remarcabilă și prin potrivire perfectă cu locul și cu funcțiile edificiilor. Printre cele mai reprezentative realizări ale arhitectului George Cristinel sunt Mausoleul de la Mărășești, sediul Primăriei Sectorului 1 București, sediul central al Societății ”Prima Ardeleană” și clădirea Liceului de Arhitectură ,”Andrei Șaguna” din Sibiu, clădirea cunoscută sub numele Colegiul Academic din Cluj și Catedrala Ortodoxă  ”Adormirea Maicii Domnului”, scrie cluj.com.

Istoria blocului de pe Republicii 12, imobile care azi nu se mai fac! Este primul bloc al Clujului, cu parcare subterană - FOTO

Vila Tătaru, din cartierul Grigorescu, este fără doar și poate cea mai frumoasă casă din oraș

Vila a fost construită în 1921 de arhitectul Gio Ponti, iar acolo a locuit și familia lui Carol al doilea. În 2013 ar fi fost vândută pentru suma de  2,2 milioane de euro. 

”Casa Tataru” a aparținut profesorului Coriolan Tataru, rezident regal al Ardealului in vremea lui Carol al II-lea. De aceea, a adapostit comandamentul german in timpul celui de-al doilea razboi mondial si a gazduit ocazional familia lui Carol al II-lea.

În casă a locuit și familia regelui si alte familii de intelectuali. Coriolan Tataru a fost unul dintre directorii Clinicii de Dermatologie din Cluj și l-ar fi tratat pe Carol al II-lea de blenoragie, lucru ”rasplatit” de rege cu postul de rezident.

Jumătate din casă a încăput pe mâna țiganilor, în 1983, după moartea Luciei Tătaru, iar cealaltă jumătate a cum cumpărată de Lucia Mihu. Abia după 2001, aceasta a reușit să recupereze clădirea.

Locuința are o suprafață de 850 de mp, iar terenul este de 5.521 mp.

10f425d93fce16099aba0c6e955898e6.jpg

Comentarii Facebook