Istoria blocului de pe Republicii 12, imobile care azi nu se mai fac! Este primul bloc al Clujului, cu parcare subterană - FOTO


Blocul de pe strada Republicii numărul 12 impresionează ochiul atent la frumos. Mulți văd liniile drepte, ușa impozantă, dar nu știu multe detalii despre acest imobil construit în stil modernist, la standarde la care azi și poate niciodată nu se va mai face o clădire la Cluj. 

Arhitectul Virgil Pop, specialistul numărul unu al Clujului în materie de monumente istorice, a oferit detalii despre acest imobil. ”E o clădire funcționalistă, cum se făcea în epoca respectivă, care din punct de vedere urbanistic nu este atât de reușită, dar detaliile interioare sunt excepționale. Nu e unicat. La numărul 38, mai jos de Grădina Botanică este un bloc modernist absolut superb. Acolo a locuit Silvia Ghelan (cunoscuta actriță). Acela e mai reușit pentru că îl putem numi cubism pur, modernismul cubist interbelic se distinge prin cele patru fațade.  

Imobilul de la numărul 12 s-a terminat dupa cel De-al Doilea Război Mondial, prin 1945 - 1946. Imobilul este în stilul modernist, cubist, dar nu are cele patru fațade, pentru că este lipit de calcanul imobilelor de lângă. 

Cea de la numărul 12 este făcută într-un context urbanistic în care erau clădiri laterale și seamănă cu o clădire tradițională, cu o singură fațadă. Nu a avut norocul să își găseacă o parcelă liberă și a trebuit să se lipească de imobilele învecinate. Aici s-a făcut singurul compromis. 

Este o clădire care nu a putut să aplice toate principiile urbanistice ale modernismului, care a trebuie să se adapteze la context, dar a ieșit foarte bine. Este un modernism mai târziu, care capătă un accent de monumentalitate clasicistă de arhitectura Art Deco, unde era urmărită accentuarea verticalei. S-a lucrat foarte mult la detaliile interioare. Arhitectul a proiectat lămpile, balustradele și toate decorațiunile”, precizat arhitectul Virgil Pop.

Clădirea de pe Republicii 12 este prima din Cluj cu garaj. Apartamentele au câte două uși de intrare

Arhitectul Virgil Pop a explicat că așa era regula în epocă, iar apartamentele aveau două uși. ”Imobilele cum sunt și cele de la Librăria Universității sau Cinema Arta, care sunt de la 1900, aveau o regulă ca servitorii să umble pe o altă scară. Aveau lift separat, ca să aducă aprovizionarea și să nu se întâlnească cu domnii. Așa era și pe strada Republicii 12. Același lucru. Apatamentele mari aveau două uși, iar servitorii aveau acces separat. 

a24a471333d13f5f5627d8ce9c2f64c3.jpg

Pe strada Republicii avem și primul garaj subteran al Clujului, la un imobil de apartamente. Asta e semn de mare modernitate, dar s-a făcut parcarea subterană și pentru că nu avea curte”, a mai spus Virgil Pop.

Virgil Pop: Apartamentele de pe strada Republicii 12 erau pentru clasa de mijloc

Arhitectul Virgil Pop a spus un lucru care poate părea surprinzător. Apartamentele de pe strada Republicii nu erau pentru oamenii bogați, ci pentru clasa de mijloc, care acum lipsește. 

Încep și acum să apară și clădiri mai bune. Azi se construiește din alte rațiuni. Se face investiție imobiliară și se face în așa fel încât să se poată vinde cât mai repede. Clădiri de acest gen nu se mai construiesc, pentru că aceste clădiri sunt pentru o clasă de mijloc și noi avem numai sărăntoci, care iau garsoniere sau apartamente mici, sau cei care sunt atât de bogați, încât își fac numai castele.

Dacă tipul ăsta de apartamente nu sunt construite de investitori, e un semn al îmbolnăvirii societății românești. Faptul că există numai sărăntoci și bogați, care își pot face palate, este dovada cea mai bună.

Blocul de pe strada Republicii 12 era pentru funcționari mai înalți, din primărie sau un profesor universitar, care acum e un sărăntoc. Un apartament de 200 de mp într-o clădire nu are trebui să fie o minune”, a mai adăugat arhitectul. 

Cei care au realizat clădirea sunt arhitecții Deak și Donogan. Primul era si constructor. Lucrările au început în 1936 si s-au terminat în 1945 - 1946. 

239374034_1317443745356224_236071258858789759_n.jpg

239373954_169936135250700_6564125957128148838_n.jpg

Comentarii Facebook