Sovieticii au luat de pe stradă clujeni civili în 1944 și i-au dus în gulag: Bunicul era poștaș și l-au confundat cu un militar - FOTO


Eliberarea Clujului de către sovietici, în 1944, s-a lăsat cu drame puternice. O fotografie postată pe Facebook, în care apar soldații maghiari reținuți de sovietici, a trezit amintiri dureroase. 

Un clujean a relatat că atunci, soldații sovietici au ridicat și civili de pe stradă și i-au deportat fără a discerne că aceștia sunt locuitorii orașului.

De la Astoria a fost ridicat de ruși și bunicul patern, când a fost bombardat Clujul, fiind confundat cu un ofițer datorită uniformei de postas care o purta și care semăna cu cea a ofițerilor... a fost deportat in Siberia de unde s-a întors mai mult mort decât viu, adică 38 kg”, a relatat Torok Andrei Robert.

Rușii răpeau oameni nevinovați de pe stradă și îi duceau în Siberia

Această practică este cunoscută, fiind practic răpiri pe care le făceau soldații sovietici. Nimeni nu se putea opune, iar destinația finală era Siberia. Mulți nu au mai avut norocul de a se întoarce pe meleagurile natale.

Bunicul meu a trăit aceasta realitate cruntă, care alături de ce au făcut comuniștii, pe urmă prin luarea terenurilor familiei, i-au grăbit sfârșitul.

Din ce îmi spunea tata, bunicul meu a reușit să fugă din Gulagul Siberian, cu ajutorul unei doctorițe rusoaice, iar drumul pe jos înapoi către casă, ascunzandu-se la cel mai mic zgomot, evitând drumurile principale și mâncând ce apuca și găsea... nu cred ca si-ar dori cineva așa ceva…”, a mai relatat nepotul celui răpit de pe stradă de socievicii învingători. 

Foto: goskatalog.ru



Comentarii Facebook