Duminica 2 Octombrie

Cum arăta Piața Avram Iancu înainte de construcția catedralei Ordotoxe - FOTO


Catedrala Ortodoxă din Piața Avram Iancu a fost construită după 1920, la inițiativa episcopului Nicolae Ivan. 

Înainte de construcția bisericii, acolo era un parc, care a fost cedat Episcopiei Vadului, Feleacului și Clujului. 

În fotografie apar unele clădiri care mai există și astăzi: clădirea Teologiei Reformate și imobilul de la capătul străzii Iuliu Maniu. 

catedrala.jpg

Ridicarea bisericii s-a făcut la inițiativa episcopului Nicolae Ivan, care a cerut încă din 1919 Consiliului Dirigent al Transilvaniei de la Sibiu ajutor financiar pentru ridicarea unei catedrale ortodoxe la Cluj.

Episcopul Nicolae Ivan a terminat catedrala în 1933

Cererea a fost aprobată și s-a alocat suma de 2 milioane de coroane austro-ungare. În 1920, episcopul Nicolae Ivan a cerut Primăriei clujene parcul din fața Teatrului Național, iar terenul a fost trecut în proprietatea Episcopiei nou formate.

Noua catedrală a fost proiectată de arhitecții George Cristinel și Constantin Pomponiu, în stil brâncovenesc, specific Țării Românești, dar și cu influențe bizantine.

Sfințirea catedralei s-a făcut într–un cadru festiv la 5 noiembrie 1933, fiind oficiată de Patriarhul României, Miron Cristea, împreună cu Mitropolitul Transilvaniei, Nicolae Bălan și episcopul de Cluj, Nicolae Ivan. La festivitate a fost prezent și regele Carol al II-lea, prințul moștenitor Mihai, membri ai guvernului României și numeroase personalități.

153235160_4384704474878201_6471400283728722580_o.jpg

Sondaj de opinie

Urmăriţi-ne

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi cele mai noi stiri!

Comentarii Facebook