Puțini clujeni cunosc ce era înainte în palatul Mitropoliei Clujului din Piața Avram Iancu. Construcția are o vechime de 136 de ani!


Localizată în continuarea clădirii Regionalei C.F.R. din Piaţa Avram Iancu, clădirea ridicată în anul 1887 are un istoric bogat și a servit mai multor scopuri și instituții de-a lungul vremii.  

Administrația austro-ungară a ridicat clădirea în anul 1887, cu scopul de servi ca și sediu pentru Administraţia Domeniilor Forestiere ale Statului din timpul monarhiei austro-ungare. 

Pe atunci, clădirea era cunoscută sub numele de Palatul Directoratului Forestier. După 1918, clădirea a rămas cu aceeaşi destinaţie administrativă, fiind sediul Direcţiei Forestiere.

Palatul Mitropoliei Ortodoxe 1963.jpg

La un an de la terminarea lucrărilor Catedralei Ortodoxe, în 1933, acest edificiu a fost acordat de statul român episcopiei ortodoxe, pentru a-i servi ca sediu nou. În 1973 clădirea a devenit sediu arhiepiscopal, iar din 2006, sediu al nou înfiinţatei mitropolii ortodoxe din nord-vestul Transilvaniei. 

Tot aici a funcţionat multă vreme Institutul Teologic Ortodox, devenit după 1989 facultate în cadrul Universităţii ,,Babeş-Bolyai”. De asemenea, clădirea mai găzduieşte Seminariul Teologic Ortodox şi o mică capelă de rugăciune. Arhiepiscopia Ortodoxă a Clujului deţine o valoroasă colecţie de artă religioasă si documentară, inaugurată în anul 1938 și reorganizată în 1975, potrivit bcj.ro

FOTO: Fototeca Azopan

Comentarii Facebook