Primirea glorioasă la Cluj a regelului Carol al Doilea și a Reginei Maria - FOTO


O fotografie păstrată în Muzeul de Istorie al Universității Babeș Bolyai prezintă intrarea glorioasă în Cluj-Napoca a regelului Carol al Doilea și a Reginei Maria, în 20 octombrie 1930.

Vizita familiei regale a fost prilejuită de aniversarea a 10 ani de activitate a Universității românești la Cluj, înființată după Marea Unire din 1918. Cu această ocazie Regina Maria a primit titlul de doctor de onoare al Facultății de Litere.

Există și un material video fascinant cu vizita la Cluj a Regelui Carol al II-lea, păstrat în arhivele celebrei companii media British Pathé.

Vizita a fost marcată de aniversarea a zece ani de la înfiinţarea Universităţii Imaginile au fost difuzate în cadrul Pathé Gazette, jurnalul de actualităţi al British Pathé, care era proiectat în sălile de cinema, înainte de începerea filmelor.

Vizita a fost tratată și în presa vremii. Titlul ”ştirii“ redă numele german al Clujului – Klausenburg – dar sub o formă greşită - Kausenburg.

937b48c2d170116867a4dd92bad08733.jpg

În video se pot observa cadre cu Biserica Sfântul Mihai, statuia lui Matia Corvin.

Mai apoi apar imagini cu regele ieşind dintr-un edificiu care probabil este chiar sediul universităţii. Regele Carol al II-lea a dat mâna cu Emil Racoviţă (cel cu barbă şi mustaţă albă), rectorul din acea perioadă.

Partea finală a înregistrării înfăţişează o paradă în onoarea regelui pe stadionul din Cluj, putându-se observa vechea tribună de lemn a acestuia.

De asemenea, în arhiva digitală a Bibliotecii Central Universitare (BCU) din Cluj se găseşte numărul din octombrie 1930 al ziarului „Clujul“, care reproducea pe prima pagină programul vizitei regale din 1930.

Comentarii Facebook