Marile bulevarde și parcuri clujene, acum mai bine de 100 de ani! Iată cum arătau locațiile de legendă din Cluj-Napoca, în urmă cu un secol


Imagini uluitoare cu Clujul, la mai bine de un secol distanță. Iată cât de frumos arăta orașul în vremurile acelea.

Dacă săptămâna trecută am putut vedea Strada Regele Ferdinand, așa cum arăta ea la trecerea dintre secolele nouăsprezece și douăzeci, săptămâna aceasta au apărut pe rețelele de socializare noi fotografii, nemaivăzute, cu locații cheie ale orașului nostru.

strada horea 1920.jpg

Poza de mai sus este făcută în jurul anilor ‘20, cu privire spre sudul Străzii Horea, fosta Ferdinand, fosta Franz (Ferenc) Josef, fosta Strada Mare (Nagy). În stânga, în plan apropiat se poate observa Palatul Urania, tot în stânga, în plan depărtat, se poate vedea Palatul Elian, iar în fundal putem observa Palatul Szeky/Szeki, în dreapta, în plan depărtat observăm Palatul Berde.

piata mihai viteazu 1931.jpg

Iată cum arăta capătul Pieței Mihai Viteazu (fosta Széchenyi), dinspre podul de peste Someș, în anul 1931. In centrul imaginii se poate observa Palatul Babos, iar Palatul Elian se poate vedea puțin mai în spate și în stânga, dincolo de pod.

b-dul eroilor.jpg

Fotografia cu Bulevardul Eroilor, din anul 1930 a stârnit un val de reacții din partea oamenilor: „Orașul era al oamenilor, nu al mașinilor”; „Păcat de acești frumoși stâlpi de iluminat din fier forjat, făcuți de meseriasii clujeni”; „Atunci era mai frumos orasul nostru” - au avut spus, despre fotografie, clujenii.

cazino 1915.jpg

Cea mai veche fotografie dintre cele 3, este poza în care apare cazinoul din parc, făcută în jurul anului 1915. „Arăta impunător, ceva care îți impunea respect...!”; „Aerul boem al Clujului de atunci” - au mai scris clujenii.

FOTO: Photo Historia

Comentarii Facebook