Vedere clujeană veche, de mai bine de un secol! Strada Regele Ferdinand, cum nu a mai fost văzută până acum


Azi, strada Regele Ferdinand este cunoscută ca una dintre principalele străzi din Cluj, cu o intensă activitate comercială, dar și cu o importantă funcție de legătură între Piața Unirii și Piața Mihai Viteazu. Vederea descrie strada clujeană de legendă, așa cum arăta ea în urmă cu mai mult de un secol.  

vedere.jpg

Actuala stradă Regele Ferdinand se numea pe atunci Wasselenyi. „Numele străzii ar fi fost inspirat din numele baronului Miklós Wessélenyi de Hădad, născut la Jibou în anul 1796. Spre exemplu, la Cluj avem o stradă denumită 'a Tipografiei’. Tipografia respectivă a fost înființată de el! (n.r. Miklós Wessélenyi)”, a explicat un clujean în reacțiile fotografiei.

Distribuitorul fotografiei a precizat că data corespondenței de pe verso ar fi 12-01-12: „Trăsuri elegante, moți în hainele de duminica, mustăți pe oala, jandarmi calare, doamne elegante, pălării mari ... Clujul de Duminica.” a relatat clujeanul.

colaj.jpg

Superba imagine a fost distribuită pe rețele de socializare și a reușit să stârnească un val reacții.

„Super imagini… mă găndesc la bunica ,care a fost la vremea aceea…”; „Am copilărit pe strada Doja, unde acum este magazinul Central! A fost o copilărie cu amintiri minunate”. Clujenii au fost atenți și la detaliile subtile din vedere.

vedere 3.jpg

„Costumul popular, cel cu brâu/chimir lat, al bărbatului din această imagine, e din zona Năsăud-Salva”, a ținut să precizeze unul din clujenii care au reacționat la poză.

FOTO: Amintiri din Vechiul Cluj / Ionut Domsa

Comentarii Facebook