Vă mai amintiți de Croco? Cafeneaua de legendă a anilor ‘80, surprinsă în fotografii ale vremii din ‘Piața Păcii’


Actuala Piață Lucian Blaga (Piața Păcii până în 1995), este una din piețele centrale din Cluj-Napoca. Piața este cunoscută pentru Casa de Cultură a Studenților “Dumitru Fărcaș” și pentru  Biblioteca Centrală Universitară. 

croco.jpg

Pe vremuri însă, Piața Păcii era locul unde tineretul vremii se aduna, pentru că aici era cafeneaua Croco. 

croco din interior.jpg

Cafeneaua a fost unul din stâlpii boemei clujene vreme de 47 de ani, din 1960, de la inaugurare, până în anul închiderii, în 2007.

autoservire.jpg

Reacția unei clujence descrie perfect atmosfera de pe atunci, din Piața Păcii: „Era Autoservire, în stânga puțin era o mică tutungerie (acum e casa de schimb valutar) și mai în stânga era "Spicu", de unde cumpăram pâine, iaurt (când era) și perețchi (covrigi cu sare). La Autoservire intrai și dacă va puteți imagina, pe mijloc de la jumătatea magazinului în stânga era un stand cu apa minerală, conserve, chestii de menaj, luai din dreapta un coș împletit în fâșii de plastic colorate iar casierița era în mijlocul sălii, în capătul standului. Adică făceai roata prin dreapta, ca să ajungi la ea. Se dădea 1/2 pachet de unt/ persoană/lună (când găseai). De câteva ori am stat cu ai mei exact unde mătură cele două doamne cu halat alb la coadă toată noaptea, cu un scăunel. Noi, copiii eram în extaz: să stai noaptea pe stradă ca să-ți asiguri un loc, să poți cumpăra ce știu eu ce, probabil carne, că auzeai că ‘se bagă’. Sincer, anii '70 si '80, copilăria noastră au fost vremuri faine, chiar dacă uneori unele altele ne lipseau. Poate le apreciam mai mult. Iar pe terasă la Croco... cele mai faine povești!”

fundal croco.jpg

În fotografie îl putem recunoaște pe cunosctutul agent Rusu, un personaj recunoscut din Piața Păcii. În partea din stânga a pozei, pe fundal, se poate terasa fostei cafenele, unde şedeau la poveşti scriitori, universitari, artişti plastici, ziarişti, arabi, studenţi, taximetrişti, de unde reputaţia îndreptăţită a cafenelei ca spaţiu al boemei locale.

FOTO: Amintiri din Vechiul Cluj / Torok Andrei Robert

Comentarii Facebook