Legenda corbului - Cum a ajuns tatăl lui Matei Corvin la vârful puterii din regatul Ungariei. pe piatra lui scrie: ”S-a stins lumina lumii”


Ioan de Hunedoara, cunoscut cel mai bine ca Iancu de Hunedoara a fost o mare personalitate a Transilvaniei. Fost ban al Severinului între 1438-1441, voievod al Transilvaniei între 1441-1446, guvernator și regent al Ungariei între 1446-1453 și căpitan general al regatului între 1453-1456, mare comandant militar, Iancu de Hunedoara a fost tatăl regelui Matia Corvin.

Acesta a fost mâna dreaptă a regelui Ungariei timp de foarte mulți ani și avea o putere uriașă în regat. Legenda care circulă spune că acesta l-a impresionat pe rege, așa că a trimis după el și nu l-a mai lăsat să plece de lângă el.

Blazonul familiei Huniazilor are la origine o legendă. Se spune că tata lui Iancu de Hunedoara şi bunicul lui Matei Corvin îl slujea pe regele maghiar şi păzea graniţele de atacurile otomanilor. Ca să-l răsplătească, regele l-a chemat pe Voicu la Buda, împreună cu soţia şi fiul său, Iancu. Acolo, lui Voicu i s-a dăruit un inel cu pietre scumpe pe care, pe drumul de întoarcere, i l-a dat micuţului Iancu. Un corb atras de strălucirea pietrelor a înşfăcat inelul. Când a văzut una ca asta, băiatul a luat arcul şi a doborât pasărea, recuperând inelul.

Fapta a ajuns la urechile regelui maghiar, care l-a luat la curtea sa pentru a-l instrui. Astfel a ajuns tatăl lui Matia Corvin căpitan de oşti şi locţiitor al regelui Ungariei. Puterea sa a fost moştenită şi de fiul său, împreună cu blazonul pe care tronează corbul cu un inel în plisc şi numele de Corvin (Hunyade, în maghiară).

Iancu de Hunedoara este înmormântat la Alba Iulia

Iancu de Hunedoara a fost un adevărat geniu militar. El a luptat în repetate rânduri împotriva turcilor și, în 1448, a primit titlul de Prinț (Princeps) de la Papa Nicolae al V-lea și a continuat luptele împotriva otomanilor. 

Iancu de Hunedoara a murit în 11 august 1456, de ciumă, în tabăra de la Zemun. S-a instaurat, după victoria creștinilor de la Belgrad, o perioadă de 70 de ani de liniște relativă la granița de sud est a regatului maghiar.

Ioan de Hunedoara este înmormântat la Alba Iulia, în Catedrala Sf. Mihail. Pe piatra sa funerară stă înscris „s-a stins lumina lumii”. Până și sultanul Mahomed al II-lea i-a adus omagiul său: „Cu toate că a fost inamicul meu, la moartea lui, m-am întristat, pentru că lumea nu a mai cunoscut, niciodată, un asemenea om”.

Comentarii Facebook