Duminica 28 Aprilie

În ce clădire din Cluj-Napoca este cel mai vechi lift din oraș. Încă este funcțional - VIDEO și FOTO


Clujul este un loc al surprizelor, iar de multe ori când pășiți în clădirile vechi din centrul orașului folosiți lifturi care au 80 sau chiar peste 100 de ani. 

Astfel de ”bijuterii” sunt întâlnite și în alte orașe cu vechime din Europa, iar organizarea unui tur al lifturilor vechi nu ar fi chiar un lucru de neglijat. 

Spre exemplu, acest tur ar trebui să pornească de pe strada Horea, la numărul 4, unde liftul a împlinit deja 113 ani. Ceea ce surprinde, de asemenea, este faptul ca sistemul de funcționare presupune un sistem cu cheie magnetica, inovator la acea data, astfel el putand fi utilizat doar de locatarii din imobil. Cabina liftului este realizata din lemn și este decorata cu oglinzi, pastrandu-si peste ani un aer aristocratic.

Se zice că acest lift este primul din Cluj și este funcțional până în prezent, iar în mare măsură, el păstrează elementele originale. Stilul abordat se numește art noveau. În această clădire a funcționat prima cinamatecă, iar spațiul avea o capacitate de 500 și ceva de de locuri. Liftul funcţionează doar cu un element magnet, care este o specialitate a liftului. Ideea era simplă: acesta trebuia să devină un spaţiu privat, destinat doar locatarilor, deci cei care intră în incintă nu pot să-l folosească decât cu ajutorul celor care locuiesc aici”, relatează Laczkó Vass Róbert, actor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Face parte din locuinta noastra, eu ma simt în siguranță în el, mai în siguranță decât cu lifturile astea moderne. Circul cu el de 30 de ani și nu am avut niciodată probleme. Stau la etajul doi și, chiar dacă nu il foloseam foarte des înainte, acuma imi este de mare ajutor, ca la vârsta mea a devenit dificil sa urc cu bagaje”, spune o femeie care locuiește în imobil.

Capture.JPG

Cand eram tineri nu-l foloseam. Pe vremea aceea urcăm treptele. Acum sunt mort cand nu merge liftul. În zilele cand nu funcționează nici nu cobor in oraș pentru ca mă deplasez greu”, a mai spus un alt locatar de pe Horea nr.4.

Imobilul de la numărul 4 a fost dat in folosinta in 1901 si este cunoscut clujenilor pentru Cofetaria Urania, aflată la parter. Liftul a fost montat în 1910 si păstrează unele piese (motorul si troliul) si in prezent.

top-5-locuri-de-vizitat-in-cluj3.jpg

Sursa: ftr.ro; Napocanews.ro

Comentarii Facebook