Fotografie unicat din Mănăștur, înainte de a fi construit podul de la Calvaria: ”Familii distruse, recompensate cu un apartament” - FOTO


O fotografie extrem de rară, probabil unicat, prezintă Mănășturul de la începutul anilor 80, când pe Calea Florești erau case. 

În locul acestor imobile s-a ridicat podul de la Calvaria și pasajul care lega străzile Primăverii și Plopilor.

e8db13cb7c4b4dfea83b89ed5be4ffce.jpg

Vederea acestei fotografii a stârnit nostalgii: ”Case demolate, familii distruse, recompensate doar cu un apartament”..

Alți clujeni spun că lucrurile nu au stat chiar așa și că fără aceste blocuri mult hulite, oamenii ar fi stat în bordeie. 

”Evident ca habar n-aveți...Toți spălații pe creier își dau cu părerea, aș fi vrut să-i văd în acea perioadă, înainte să se construiască blocurile de pe Lingurarilor, mergând pe jos de la Costaneasa (zonă de demult din Mănăștur) în sus…”, a comentat cineva.

”Cunosc o grămadă de familii de țigani care dacă aveau copii primeau apartamente de 3 sau 4 camere. Vrei să-ți dau exemple?! Nu mă provoca, am alergie la tampiti…”.

”Acuma îi și mai rău. Nu ești recompensat nici cu o garsoniera....deci?”.

”Știu o mulțime de familii care așteptau demolările că sa se mute la apartament!”.

Oamenii care au primit apartamente din partea regimului comunist stăteau în chirie

Adevărul este că autoritățile comuniste au distribuit apartamente celor expropriați forțat sau familiilor care munceau în oraș, dar toată lumea locuia de fapt în chirie. Nimeni nu era proprietar. După Revoluție, s-a făcut vânzarea acestor apartamente la prețuri de 75.000 - 80.000 de lei, sau chiar mai mult. Acești bani reprezentau agoniseala de o viață a familiilor din acei ani.

O clujeancă ne-a relatat și drama prin care a trecut familia ei, care este și drama altor clujeni cu terenuri și case. ”Familia mea a avut o grădină pe strada Dunării, de 600 de metri pătrați. Am fost expropriați și am primit 3000 de lei de la comuniști. Alții nu au primit nimic. Nu toată lumea a primit apartamente, așa cum se spune. Sunt mulți care nu au primit nimic. Eu aveam 20 de ani în 1988 și am făcut cerere să primesc o locuință și nu mi-au dat pentru că nu sunt căsătorită. Fratele meu la fel a pățit”, ne-a spus aceasta, care a dorit să își păstreze anonimatul.

După Revoluție, aceste locuințe construite de regimul comunist au fost vândute. Cei care nu au avut putere financiară le-au părăsit, fără să știe ce valoare vor avea peste ani.

Apartamentele au ajuns în fondul locativ de stat, aflat la discreția Primăriei Cluj-Napoca. ”Toată lumea știe că în anii de după Revoluție s-au făcut multe afaceri necurate cu apartamente din acest fond. Toată lumea care venea în oraș primea unul cu lejeritate, numai clujenii nu primeau. Era o mafie. Toți care veneau pe diverse filiere de rudenie erau favorizați, iar clujenii vechi au avut de suferit. Eu știu multe cazuri”, a mai spus clujeanca anonimă.

Așa s-au dat foarte mult locuințe din centrul orașului, care au fost cumpărate și vândute pe sute de mii de euro după 2010.

Comentarii Facebook