Miercuri 24 Aprilie

Gheorgheni, top 3 cele mai frumoase cartiere din Cluj. Imagini rare pe Amintiri din Vechiul Cluj - FOTO


O serie de imagini rare cu cartierul Gheorgheni au fost postate pe grupul Amintiri din Vechiul Cluj. Se văd blocurile de pe Aleea Bizușa, strada Unirii, superbele spații verzi gândite de arhitecții de bun simț care au proiectat cartierul, dar și complexul de pe strada Unirii. 

Gheorgheni este un cartier construit în anii 1960 în estul municipiului Cluj, după un plan urbanistic ce a inclus numeroase spații verzi, parcuri și zone de agrement. Proiectantul șef al cartierului a fost arhitectul Augustin Presecan. Cartierul beneficiază de numeroase spații comerciale (Hermes, Mercur, Diana). Denumirea cartierului provine de la localitatea limitrofă, Gheorghieni (Ghiurfalău), spre care face legătura.

Cartierul Gheorgheni se întinde intre străzile Calea Turzii, Piața Baba Novac, Str. General Traian Mosoiu, Str. Năsăud, Str. Coastei și Str. Alexandru Vaida Voievod. În general predomină blocurile, de la 4 până la 12 etaje, dar cartierul este renumit și ca fiind o zonă bună de case. (Zona Andrei Mureșanu era denimită Gheorgheniul vechi)

În sudul cartierului Gheorgheni se află fosta livadă Palocsay, redenumită Stațiunea de Cercetări Horticole a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Aceasta se întinde de la limita sudică a cartierului până la strada Borhanci.

Lacul din Gheorgheni are o vechime de aproape 600 de ani și era numit „Lacul fară fund”. Prima atestare a lacului datează din 1370, într-un act al regelui Ungariei, Ludovic de Anjou, act care se păstrează și astăzi în arhivele orașului. În perioada medievala, lacul a fost transformat în pescărie, de unde locuitorii se aprovizionau cu pește, fiind o sursă importanta de hrană.

In anii ’70 a inceput procesul de transformare a lacului din Gheorgheni intr-o zona de agrement. Pentru sapaturi s-a adus o draga, care a ajuns in Cluj in doua saptamani, din cauza greutatii si dimensiunilor. Draga semana cu un vapor si de aici s-au nascut legendele „vaporului din Delta” pe lacul din Gheorgheni.

Dupa finalizarea constructiilor de amenajare, lacul din Gheorgheni a devenit o adevarata atractie de petrecere a timpului liber, unde locuitorii puteau sa se plimbe cu barca sau sa faca plimbari pe malul lacului. In partea dinspre Iulius Mall lacul a fost reamenajat, fiind dotat cu spatiu verde pentru joaca, banci sau pista de biciclete.

În anii ’70 a început procesul de transformare a lacului din Gheorgheni într-o zonă de agrement. Pentru săpături s-a adus o dragă, care a ajuns în Cluj în doua săptămâni, din cauza greutății și dimensiunilor. Draga semăna cu un vapor și de aici s-au născut legendele „vaporului din Deltă” pe lacul din Gheorgheni.

După finalizarea construcțiilor de amenajare, lacul din Gheorgheni a devenit o adevărată atracție de petrecere a timpului liber, unde locuitorii puteau să se plimbe cu barca sau să facă plimbări pe malul lacului.

Sursă text : Wikipedia

Comentarii Facebook