”Cine recunoaște zona din Cluj?” Pare a fi ceva oraș francez de pe coastă, plin cu verdeață și plante superbe


Clujul a fost odată un oraș verde, cu o Piață a Unirii care rivaliza cu orice spațiu similar din Europa. După aspect, putem spune că este o imagine surprinsă pe malul Oceanului, în Franța, dar este totuși un spațiu public din Cluj-Napoca.

Fotografia de mai jos este atât de frumoasă încât nu pare reală. Imaginea trebuie să fie de prin anii 70 și vorbește despre un centru verde, întreținut exemplar de autoritățile comuniste. 

Fotografia este realizată din fața fostei Case de Modă, iar în fundal apare un faimos palat al Clujului. Detalii aflați la finalul acestui articol.

Acum, tot ce era verde în centru s-a scos, au fost puse dale din granit, pe placul unora, dar detestate de alții. 

428608439_10224038639701542_7145995936625799860_n.jpg

Palatul Szeky

Palatul Szeky se află la Intersecţia dintre strada Regele Ferdinand şi strada George Bariţiu, pe malul stâng al Someşului.

Acesta a fost ridicat în anul 1893 de farmacistul Miklos Szeky ca reşedinţă a familiei, iar la parter avea amenajată o farmacie. Edificiul este construit în formă de „L", are parter şi două etaje. De asemena, pe partea dinspre strada Regele Ferdinand clădirea are şi două turnuri. Tot pe această stradă este amplasată şi intrarea principală în palat. În ceea ce priveşte design-ul exterior, parterul Palatului Szeky este placat cu piatră, iar cele două etaje sunt placate cu cărămidă. De asemenea, acesta are uşi şi ferestre ovale.

palatul sekely.JPG

Palatul Babos

Numit după primul său proprietar, Babos Sandor, palatul a fost construit în anul 1890 în stil eclectic cu accente neobaroce care aminteşte de clădirea hotelului Continental, proiectat de Pakei Lajos.

Palatul este construit în formă de „V" şi este format din parter, două etaje şi o turlă poziţionată la colţul „V"-ului al clădirii. Imediat după inaugurare la parterul imobilului funcţionau mai multe magazine de mari dimensiuni printre care una de maşini de cusut şi una de biciclete, iar la etajul doi a funcţionat, până în 1944, o breaslă artistică ardeleană.

Palatul Babos, vechi de peste 100 de ani, poate fi admirat şi în prezent, acesta fiind situat la capătul străzii Regele Ferdinand, în apropierea malului Someşului, în colţul dinspre strada Horea.

Captură1.JPG

Comentarii Facebook