Care este cea mai veche clădire din Cluj-Napoca. Aceasta este cea mai veche și din România


Kolozsmonostor (Cluj Manastur) reprezinta cea mai veche asezare medievală din jurul Clujului. Cetatea din pamant a devenit centrul comitatului Cluj la mijlocul secolului XI. Aceasta prima fortificație din lemn și pământ a fost distrusă complet în timpul invaziei mongole din 1241, fiind reconstruita din piatra în a doua jumătate a secolului XIII. 

Biserica Calvaria este o fostă mănăstire benedictină fondată de Ladislau I, rege maghiar acum circa 1.000 de ani. În acelaşi timp, cu o vechime de circa 250 de ani, Casa Melik din Bucureşti e cea mai veche clădire rezidenţială din România, una dintre puţinele dintr-o listă dominată de biserici. 

Abația din Mănăștur a fost fondată, cel mai probabil, de regele Szent László (Sf. Ladislau) in a doua parte a secolului XI. Timp de multe secole a fost cel mai important centru notarial din Transilvania, documentele autentificate aici reprezentand cea mai valoroasa sursa de istorie scrisă. 

Satul Monostor/Manastur s-a format în jurul abației și a fost integrat în orașul Cluj abia în 1896. Pe harta militară din 1769-1773 apare cu peste 50 case. 

La vest de abație, pe drumul spre Floresti, a existat un monument care marca locul presupus al bătăliei cu turcii din 1660, in care principele Rákóczi György al Transilvaniei a fost rănit fatal (bătălia a avut loc de fapt langa Floresti). Nu se cunoaste exact data ridicării monumentului, dar la începutul anilor 1850 a existat deja, in locul unei capele anterioare. A fost definitiv îndepărtată odată cu construcția pasajului de la capătul Manastur.

Comentarii Facebook