Balena Goliat a fost expusă și la Cluj în 1964. Evenimentul a marcat o generație: A fost în Piața Mihai Viteazu, într-un cort - FOTO


Balena Goliat a ajuns la Cluj în iarna anului 1964, la început, în cadrul unui tur organizat în toată România. Evenimentul a marcat întreaga generație, fiind ceva ce foarte puțini oameni au putut vedea. Turneul național a avut loc iarna, când era mult mai ușor să fie conservată carcasa balenei. 

”Balena Golia” a fost rebotezată apoi ”Goliat”, făcea parte din specia Balenoptera Physalus, cu o longevitate de 50 de ani, cântărea 68 de tone şi a fost ucisă pe 6 iunie 1954 în golful din Trondheim, pe coastele Norvegiei. Pentru a conserva carcasa, norvegienii au îmbălsămat-o cu 7000 de litri de formol, în ideea de a deschide pentru vizitare publicului un interior de balenă în care se dorea să se joace chiar şi o piesă de teatru. 

Goliat s-a transformat într-o mașină de bani, scrie Robet Matei, în Glasul Văilor, după ce a documentat bine cazul. ”Odată scoase, măruntaiele sale au putut fi cântărite şi ziarele au început să titreze pe prima pagină, fraze de genul, Ficatul lui Golia cântăreşte 650 de kilograme şi conţine o cantitate de vitamina A, a cărui echivalenţă o găsim în 5 milioane de ouă de găină”. „Inima cetaceului cântăreşte 450 de kg şi limba peste 2200 de kilograme”. Pentru a conserva carcasa, norvegienii au îmbălsămat-o cu 7000 de litri de formol, în ideea de a deschide pentru vizitare publicului un interior de balenă în care se dorea să se joace chiar şi o piesă de teatru. O premieră mondială pornită de la o idee care a frământat omenirea de la profetul biblic Iona şi până astăzi…”, titrează publicația.

Balena a fost cumpărată de Giuseppe Erba un excentric impresar de teatru din Torino. Pentru a trece granița cu un animal mort, acesta a montat în pântecele balenei un motor. Făcând să se mişte coada cu acest truc, profitând de întuneric şi de slabă cultură generală a grănicerilor referitor la viaţa balenelor, impresarul a reuşit să treacă graniţa târziu în noapte. Gigantul cetaceu a fost aşezat în Grădina Oraşului (Giardino della Cittadella), în plin centru din Torino.

Cinci ani mai târziu balena a reapărut în Elveţia, dusă în tur de Pierre Sifferte Jean Rezzonico, şi rebotezată Goliat, într-o formă de zile mari, fără să mai emane mirosuri neplăcute. ”În corpul balenei s-a introdus o instalaţie frigorifică cu peste 2.000 de tuburi metalice care asigura corpului tot timpul o temperatură constantă. Stafful tehnic al echipajului care însoţea balena în turnee, injectau corpul marin lunar cu cantităţi considerabile de substanţe chimice de conservare, iar pentru a-şi păstra luciul cât mai aproape de realitate, pielea balenei era unsă cu un strat subţire de glicerină”, mai precizează publicația.

Balena Goliat a făcut înconjurul Europei şi Orientului Mijlociu pe roţi.

În ianuarie 1964, balena a ajuns și în România, prima oară la Sibiu apoi la Bucureşti-Obor, după care a colindat pe roţi într-un trailer de 25 de metri lungime oraşe precum Ploieşti, Timişoara, Craiova, Arad, Braşov, Piteşti, Bacău, Brăila, Cluj-Napoca, Tîrgu-Mureş, Tîrnăveni sau Reghin.

La Cluj-Napoca, balena a fost expusă în spatele Cinematografului Republica. Clujenii încă își aduc aminte de acel moment: ”Îmi aduc perfect aminte. Era in orice caz dupa 1964-65. Balena era sub o structura/cort si a trebuit sa intram dupa ce am platit si parcă se mergea in jurul balenei. Stiu ca am fost tare impresionat”. 

”Era Balena Albastra, expusa la blocurile F din spatele Cinema Republica”

Balena de la Cluj avea 22 de metri şi o greutate de 68 de tone echivalând cu greutatea unei turme de elefanţi.Inima Balenei Goliat cântărea 450 kg, cât o vacă, rinichii cântăreau 560 kg, ochiul 500 de kg, iar limba balenei cântărea peste 2200 de kg.

Cei care au văzut atunci balena au povestit ani de zile după aceea evenimentul. Bunicii noștri încă relatau cele văzute, fiind unul dintre momentele de senzație ale perioadei comuniste, în care mare lucru nu se întâmpla. După Revoluție, povestea balenei Goliat s-a estompat și chiar nu s-a mai vorbit deloc. Acum, cine vrea să vadă o balenă scoate din buzunar câteva mii de euro și merge într-o vacanță de vis în Africa de Sud sau în Islanda și vede superbele cetacee în libertate. 

Comentarii Facebook