FOTO. Cum s-au mutat cărțile în sediul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca în urmă cu un secol?


Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj este una dintre cele mai vechi și mai importante biblioteci universitare din România, cu colecții valoroase, cuprinzând incunabule medievale și numeroase rarități bibliofile. 

Biblioteca a luat ființă în anul 1872, odată cu Universitatea „Francisc Iosif” din Cluj, prin înglobarea bibliotecii Muzeului Ardelean , bibliotecă înființată în anul 1859. Inițial a funcționat în clădirea centrală a Universității din Cluj, iar în anul 1906 a fost începută construcția actualului palat al bibliotecii după planul realizat de arhitecții Kálmán Giergl și Flóris Korb. Edificiul a fost finalizat în anul 1908. Colecțiile au fost mutate aici între anii 1908-1909, iar extinderea noului sediu a continuat până în anul 1934. 

O fotografie inedită din 1908 ne arată modul în care au fost transferate colecțiile din clădirea Universității în sediul actual al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

biblioteca cluj.jpg


Comentarii Facebook