Andrei Marga a TURNAT la Securitate. DECIZIE OFICIALĂ CNSAS. Marga avea numele de cod ”Horia”

 

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a anunțat că Andrei Marga nu a avut calitatea de colaborator al Securităţii. Totuși, Andrei Marga a dat note informative la Securitate, folosind numele de cod ”Horia”, fără a fi găsit un angajament.

 

Noile documente găsite în arhivele Securității au fost prezentate, în 16 august 2012, Colegiului CNSAS. Coincidență sau nu, cu două săptămâni înainte, Marga a fost remaniat din Guvern de către premierul Victor Ponta.

 

Conform documentelor, Andrei Marga a fost recrutat de Serviciul III al Securităţii Cluj, în luna august 1977, fiind omul de legătură cu un  alt colaborator cu numele de cod Werner. În 1978, Marga a dat mai multe note informative, redactate olograf şi semnate cu numele de cod Horia.

 

Marga a informat Securitatea mai ales despre studenţi şi profesori străini care veneau la Cluj. Relatările sale erau făcute sec, dar cu mare atenţie pentru detaliile privind locaţiile, îmbrăcămintea şi legăturile personajelor pe care le fila, scrie Gândul.

 

Înainte de a începe colaborarea cu Securitatea, Andrei Marga fusese bursier Humboldt în Republica Federală Germania. La momentul recrutării, Marga conducea o revistă clujeană numită ”Napoca universitară”.

 

Marga a turnat o echipă a televiziunii germane ZDF care a venit la Cluj pentru a filma un documentar într-o tipografie, dar şi activităţile unui doctorand venit din Iordania.

 

Marga l-a mai filat și pe un lector venit din Germania să predea la Cluj, relatând întâlnirea acestuia, de la cofetăria ”Tineretului” din Cluj, cu un doctorand şi cu un profesor de filozofie din Germania.

 

Citeste AICI decizia CNAS

 

Fostul rector al UBB Cluj a turnat alături de soția lui, Delia Marga. Aceasta a dat și ea o informare despre o profesoară din SUA care a venit la Cluj și a ajuns acasă la familia Marga pentru a lăsa o canistră cu benzină adusă în România de spaimă că aici nu găseşte combustibil pentru maşina sa.

 

Profesoara voia să îl cunoască și pe filozoful Constantin Noica, refugiat la Păltiniş, iar soții Marga au fost folosiţi ca informatori de către un alt colaborator al Securităţii, cu nume de cod Mureşan.

 

Conform obligaţiilor ce decurg din legile în vigoare privind relaţiile cu cetăţenii străini, subsemnata D.M., filolog la Institutul de istorie şi arheologie, precizez că în data de 16 iunie 1987 am fost anunţată (seara) telefonic de sosirea pentru un stagiu de studii de două luni a profesoarei K.V din SUA. După o oră, profesoara V. mi-a făcut o vizită la domiciliu, unde am primit-o împreună cu soţul meu, Andrei Marga”, a scris Delia Marga într-o notă către Securitate.

 

De asemenea, Securitatea l-a și urmărit pe Andrei Marga, existând note din perioadele: 1978-1979, 1984 şi 1987-1989.

 

Andrei Marga a fost rectorul UBB Cluj în perioada 1993 - 2004, iar între 1997 - 2000 a fost ministrul Educației.

 

De asemenea, din 2008 și până în 2012 a fost reales rector al UBB Cluj. Marga a fost numit ministru de Externe de premierul Victor Ponta, în luna mai 2012. În August a fost remaniant și acum conduce Institutul Cultural Român.

Comentarii Facebook