Scandal la IML Cluj! Angajatii cer demisia directorului Marius Vartic pentru esec in management


Angajatii de la Institutului de Medicina Legala Cluj-Napoca, cer demisia directorului Marius Vartic, pentru management defectuos.

Acuzatiile vizeaza atat nereguli in contabilitate, cat si in actul managerial. "Marius Vartic face dovada unei activitati manageriale aberanta, contraproductiva, haotica si abuziva, cu manifestari imprevizibile, uneori duse la extrem cu atitudine dictatoriala, despotica si furibunda, ignorand orice propuneri constructive venite de la membri colectivului", sustin angajatii in memoriul trimis Ministerului Sanatatii.

Va prezentam in continuare lista acuzatiilor:

I.Referitor la neregulile in domeniul activitatii financiar contabile

1. Tergiversarea solutionarii dosarului de delapidare savarsita de fosta angajata Anca Butnaru si sesizata la sfarsitul anului 2009 de catre serviciul de contabilitate al IML Cluj-Napoca, estimata la o valoare de 250.000 lei.
2. Neincasarea sumelor provenite din activitatea de imbalsamare a cadavrelor, estimata la aproximativ  100.000 lei anual.
3. Neincasarea contravalorii actelor emise de Comisia de Avizare si Control a actelor medico-legale  estimata la aproximativ 5000 lei anual.
4. Achizitionarea unui aparat de reconstructie faciala in valoare de 50.000 EUR, aparat care a stat depozitat in biroul dr. Vartic mai bine de 9 luni si care nu este functional nici in prezent din cauza disparitiei softului de baza.
5. Plata in repetate randuri a amenzilor datorate nerespectarii termenelor de efectuare a lucrarilor medico-legale de care se face direct vinovat conducatorul unitatii si implicit suportarea costurilor fata de firma de avocati care ne reprezinta.
6. Plati anticipate pentru servicii care nu s-au efectuat pana in prezent, desi sunt stringente ( ex. firma  angajata pentru consultanta atestare ISO)
7. Angajarea nejustificata a unei firme private pentru transportul cadavrelor, intrucat IML Cluj-Napoca dispune de o autoutilitara proprie si personal angajat pentru asemenea activitate, cu atat mai mult cu cat  apare si un conflict de interese deoarece patronul firmei este angajat al IML Cluj-Napoca pe post de laborant autopsier.
8. Returnarea repetata catre stat a sumelor alocate investitiilor, prin nerespectarea termenelor de solicitare a achizitiilor, cu toate ca  IML Cluj-Napoca are o nevoie acuta de dezvoltare, in acest caz valoarea estimata fiind de aproximativ 700.000 lei.

II.Referitor la managementul defectuos si abuziv al domnului director
Dr. Marius Vartic

9. Da dovada de o atitudine discretionara, dictatoriala si lipsita total de transparenta in comportamentul sau  fata de intreg personalul IML Cluj-Napoca.
10. Refuza cu obstinatie intrunirea Consiliului Consulativ prevazut de legea de organizare si functionare a medicinei legale, atunci cand se impune adoptarea unor hotarari referitoare la bunul mers al institutiei.
11. Datorita neimplicarii directorului, institutia a pierdut sansa de a avea un sediu propriu cu toate ca  IML  avea un teren in concesiune pentru care s-a refuzat  plata unei redevente modice  si exista un proiect de constructie aprobat.
12. Desi a existat finantare de la Consiliul Local Cluj-Napoca (150.000 lei), directorul  Dr. Marius Vartic a  tergiversat luarea deciziei a de a se efectua un studiu de fezabilitate in vederea extinderii spatiului in care functionam.
13. Din motive necunoscute, refuza sa faca demersurile pentru obtinerea tuturor autorizatiilor necesare functionarii institutiei in deplina legalitate.

14. Ori de cate ori i se solicita explicatii asupra unor decizii vizibil arbitrare si tendentioase, se erijeaza in unicul conducator al institutiei, care nu trebuie sa dea nimanui nicio explicatie. Este evident ca defapt aplica principiul conducerii “dupa bunul plac”, cu toate ca IML este o institutie bugetara care isi desfasoara activitatea din bani publici.
15. Actul de conducere poate fi definit ca unul lipsit de consecventa, de perspectiva si de viziune.
16. Isi urmareste cu predilectie interesele personale, ignorand cu buna stiinta interesele institutului (de dezvoltare, de prestigiu, de activitate desfasurata intr-o atmosfera normala, fara intarzieri si sincope datorate dispozitiei de moment a directorului).
17. Un alt aspect generator de tensiuni il constituie scoaterea la concurs a unor posturi pentru persoane agreate de domnia sa, fara a respecta regulile elementare ale principiului transparentei si promovarii valorii si nu a nonvalorii.
18. Efectueza deplasari repetate si inutile “in interesul serviciului” folosind mijloacele materiale ale institutiei (mijloace de transport, decontarea cheltuielilor, diurne), lipsind nejustificat de la programul zilnic. Spre exemplu, in cursul verii acestui an a efectuat un adevarat tur al tarii, de peste 2000 Km, cu autoturismul institutiei, cu motivatia de-a dreptul puerila de a obtine semnaturi ale conducatorilor celorlalte institute medico-legale cu scopul de a bloca legea Ministerului Sanattii privind descentralizarea sectorului sanitar.
19. Tolereaza prezenta in institutie a unei firme de pompe funebre apartinand unui angajat al institutiei, aceeasi firma care efectueza contra cost transportul cadavrelor.
20. Absentele repetate si indelungate (chiar doua luni !) de la institut au adus prejudicii bunului mers al institutiei, astfel ca nu exista  coerenta decizionala. Practic ia decizii si lucreaza numai in salturi si in criza de timp, institutia functionand in virtutea inertiei, acest mod de lucru prejudiciind interesele institutului.
21. Stopeaza din start orice initiativa productiva venita din partea altui membru al colectivului - chiar daca propunerea facuta este in interesul institutului. Faptic, toate initiativele pornite de la alte personae si nu de la domnia sa sunt respinse din start fara nicio justificare, fara niciun argument logic si pertinent, fiind urmata de reprosuri, intimidari si amenintari.
22. Are atitudine duplicitara si nesincera fata de angajati, mergand de la intriga pana la amenintare fatisa sau la captarea bunavointei unora prin promisiuni si recompense de cele mai multe ori nemeritate (salarii de merit, indemnizatii de conducere, plata participarii la manifestari stiintifice fara ca participantii sa fi avut vreun aport stiintific).
23. Corolarul acestui management dezastruos este faptul ca de aproape 10 ani  in IML nu s-au facut lucrarile necesare de amenajare si igienizare a spatiilor de lucru si de dotare cu aparatura moderna, aceste lucrari realizandu-se in ultimele doua luni, profitandu-se de lipsa prelungita  pe motiv de concediu de odihna restant neefectuat al domnului director.

III.Referitor la deficiente grave in activitatea profesionala

24. Intarzieri exagerat de mari (ani) in efectuarea lucrarilor medico-legale care pe langa prejudiciul financiar – cca. 360.000 lei - aduc atingere prestigiului institutiei si bunului mers al institutiilor cu care colaboram (Politie, Parchete, Instante de judecata, etc.)

Comentarii Facebook