Miercuri 24 Aprilie

S-a lansat Sesizariada, o actiune civica pentru salvarea Parcului Feroviarilor! Ia de aici sesizarea


Grupul pentru Actiune Sociala (GAS) a lansat Sesizariada, o actiune civica pentru sustinerea Parcului Feroviarilor.

"In aceasta saptamana se vor depune un numar record de sesizari privind constructiile / amenajarile ilegale din Parcul Feroviarilor. Doritorii sunt invitati sa imprime sesizarea din kit, sa o duca si sa o inregistreze la una din institutiile abilitate sa investigheze cazul Parcului", a precizat Szakáts István, unul dintre organizatorii actiunii.

Institutiile vizate sunt:

1. Primaria Municipiului Cluj-Napoca
2. Prefectura Cluj
3. Club CFR
4. Inspectoratul de Stat in Constructii, Urbanism, Amenajare Teritoriu din Cluj-Napoca
5. Politia de patrimoniu
6. Garda de Mediu

 

Reprezentantii GAS il acuza pe Arpad Paszkany, patronul echipei CFR Cluj, si cel care detine in administrare Parcul Feroviarilor, ca a demarat lucrari de defrisare pentru a construi o baza sportiva.

 

In 16 martie, circa 50 de tineri au protestat in fata portii si nu au fost lasati sa intre in parc.

 

Citeste si...

Salvati Parcul Feroviarilor! 50 de tineri au protestat in fata portii si au cerut ca Parcul sa nu fie defrisat! - VIDEO si FOTO

Parcul Feroviarilor este monument istoric si defrisarile ordonate de Paszkany sunt ilegale, anunta Comisia Monumentelor Istorice!

 

Vezi cum arata sesizarea:

 

 

SESIZARE

 

În atentia ................................. ................................ ....... ..... ..... ..... ......................... ................................ ................................ ................................ ................................ ................................ ................................ ................................ ................................ ..... ..... ..... ..... ..... ..... ..... ..... ..... ..... ..... ..... ..... ..... ..... .....

 

Subsemnatul, …………………………………………....................................................................................... 

cu domiciliul în ………………………………………….................................................................................... 

 

vă sesizez în legătură cu următoarele:

 

În prezent în Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca au loc pe de o parte defritări masive, iar pe de altă parte lucrări de constructie: drumuri balastate pe trasee noi, platforme mineralizate, împrejmuiri de mare anvergură precum si săpături ample.

 

În conformitate cu L 50/1991 art. 3 lit. b) "lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare precum si orice alte lucrari, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la constructii reprezentând monumente istorice, inclusiv la cele din zonele lor de protectie, stabilite potrivit legii" se fac pe baza autorizatiei de construire.

 

De asemenea, Parcul Feroviarilor este parte a monumentului istoric “Ansamblul urban Centrul Istoric al orasului Cluj", cod. CJ-II-a-A-07244, conform Listei Monumentelor Istorice din România, publicată în MO partea I, nr. 670/bis/ din 01.10.2010.

 

Conform L. 422/ 2001 privind protectia monumentelor istorice, toate aceste lucrări constituie infractiuni, după cum sunt definite în art. 54, al. (1): "Desfiintarea neautorizată, distrugerea partială sau totală, exproprierea fără avizul Ministerului Culturii si Cultelor, degradarea, precum si profanarea monumentelor istorice constituie infractiuni si se sanctionează conform legii".

 

Până în prezent, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nu a primit nici o solicitare de avizare pentru aceste lucrări. Acest aviz ar fi reprezentat doar primul pas pentru legalizarea activitătilor din parc.

 

Ca urmare a faptelor prezentate mai sus, vă solicit:

 

a) demararea unei anchete pentru stabilirea legalitătii interventiilor în Parcul Feroviarilor

 

b) participarea, prin pârghiile specifice muncii dumneavoastră, la oprirea imediată a lucrărilor ilegale

 

c) contributia la efortul de a reveni la situa?ia ini?ială, pe baza unui proiect de restaurare aprobat conform legii.

 

Vă solicit să îmi răspundeti în scris, punctual, la adresa mentionată mai sus, în termenul legal, privind solutionarea prezentei sesizări.

 

Cu stimă,

 

……………………………………..

 

Cluj-Napoca

 

…………………………………….

Comentarii Facebook