Numarul doctoranzilor de la UBB Cluj va scadea la jumatate

Conducerea UBB Cluj apreciaza ca aplicarea Legii Educatiei va avea ca efect scaderea la jumatate a numrului doctoranzilor.

 

Reprezentantii Universitatii Babes-Bolyai sustin ca noua lege a Educatiei impiedica accesul la studiile doctorale a persoanelor incadrate in munca, dar care doresc sa-si aprofundeze pregatirea profesionala. Legea prevede ca "programele de studii universitare de doctorat se pot organiza numai la forma de invatamant cu frecventa".

 

"Analizand procentajul doctoranzilor inmatriculati in perioada 2005-2011 la Universitatea Babes-Bolyai la forma fara frecventa, ajungem la concluzia ca, incepand cu anul universitar 2011/2012, numarul total al doctoranzilor va scadea anual la Universitatea Babes-Bolyai din cauza disparitiei doctoranzilor de la fara frecventa, ajungand pana la urma la un numar care (cu aproximatie) va fi cu 50% mai mic decat cel actual", se arata intr-un comunicat al Universitatii clujene.

 

Alte efecte negative ale noii Legi a Educatiei, in opinia reprezentantilor UBB Cluj, sunt pensionarea obligatorie a conducatorilor de doctorat la 65 de ani, incetarea activitatii de conducere a doctoratelor la 70 de ani si limitarea numarului de doctoranzi la 8.

 

"Noile masuri colective din domeniul doctoratului (...), care nu tin seama de situatia concreta din institutiile de invatamant superior, sunt ingradiri care vor avea urmari negative imediate", se mai arata in comunicatul semnat de Rudolf Graf, prorector resposabil cu studiile de doctorat, si de Wolfgang Breckner, director al Institutului de Studii Doctorale.

Comentarii Facebook