Parcul Feroviarilor este monument istoric si defrisarile ordonate de Paszkany sunt ilegale, anunta Comisia Monumentelor Istorice!


Conducerea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) Cluj solicita oprirea imediata a lucrarilor ilegale din Parcul Feroviarilor si revenirea la situatia initiala, pe baza unui proiect de restaurare aprobat conform legii.

"Parcul Feroviarilor este parte a monumentului istoric "Ansamblul urban Centrul Istoric al orasului Cluj", cod. CJ-II-a-A-07244, conform Listei Monumentelor Istorice din Romania, publicata in MO partea I, nr. 670/bis/ din 01.10.2010. Parcul interbelic conceput unitar cu ansamblul locuintelor muncitorilor feroviari reflecta un model de civilizatie urbana spre care se tindea in acea perioada, servind cartierul muncitoresc adiacent, in dezvoltare", a precizat arhitectul Adrian Borda, presedinte CZMI.

Copacii din Parcul Feroviarilor au inceput sa fie taiati, marti, 15 martie, iar Grupul pentru Actiune Sociala (GAS) a sesizat acest lucru.

"In prezent in Parcul Feroviarilor au loc, pe de o parte defrisari masive, iar pe de alta parte lucrari de constructie: drumuri balastate pe trasee noi, platforme mineralizate, imprejmuiri de mare anvergura precum si sapaturi ample. In conformitate cu L 50/1991 art. 3 lit. b) "lucrari de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restautarec, conservare precum si orice alte lucrari, indiferent de valoarea lor, care urmeaza sa fie efectuate la constructii reprezentand monumente istorice, inclusiv la cele din zonele lor de protecfie, stabilite potrivit legii" se fac pe baza autorizatie de construire", au mai declarat reprezentantii CZMI Cluj.

Potrivit Legii 422 din 2001, privind protectia monumentelor istorice, toate aceste lucrari constituie infractiuni, dupa cum sunt definite in art. 54, al. (1): "Desfiintarea neautorizata, distrugerea partiala sau totala, exproprierea fara avizul Ministerului Culturii si Cultelor, degradarea, precum si profanarea monumentelor istorice constituie infractiuni si se sanctioneaza conform legii".

Reprezentantii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Cluj au mai precizat ca pana acum nu au primit nici o solicitare de avizare pentru aceste lucrarile efectuate in Parcul Feroviarilor de reprezentantii clubului de fotbal CFR Cluj.

 

Citeste si...

Salvati Parcul Feroviarilor! 50 de tineri au protestat in fata portii si au cerut ca Parcul sa nu fie defrisat! - VIDEO si FOTO

Iuliu Muresan si Sorin Apostu se contrazic in scandalul "Parcul Feroviarilor": Facem lucrari de igienizare!

Comentarii Facebook