Pont de zile mari! Cum vă puteţi înmatricula maşina fără să plăţiţi TIMBRUL de MEDIU - EXCLUSIV

 

La începutul lunii februarie Guvernul României a emis Ordonanţa de Guvern 9/20013, privind înmatricularea autoturismelor noi sau second hand pe teritoriul României. Taxa pe timbru de mediu este mai mare cu zece la sută faţă de vechea taxă de poluare.

 

Pentru că trăim în România şi orice lege conţine o portiţă de scăpare, noua legislaţie privind timbrul de mediu a fost deja ocolită. Fără procese şi adrese către Direcţiile de Finanţe Judeţene, ci doar cu un simplu drum până la cel mai apropiat notar public. 

 

În ultimele patru săptămâni, la ghişeele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Cluj s-au prezentat mai mulţi proprietari de autoturisme care au solicitat înmatricularea autoturismelor, pe baza unor documente notariale din care rezultă că dreptul de proprietate al autorutismului provine dintr-un partaj voluntar. 

 

Astfel OUG 9/2013, la articolul 8 , litera f, prevede că ”timbrul de mediu nu se plăteşte atunci când autovehiculele sunt dobândite prin partaj”. Pe baza acestei prevederi românii se prezintă în faţa unui notar public şi solicită efectuarea unui partaj voluntar. 

 

Un notar clujean explică, sub protecţia anonimatului, cum funcţionează schema. ”Azi am avut deja două cazuri. Maşina este cumpărată, să zicem din Germania, şi apoi vândută pe baza unui act de mână la doi cumpărători din Cluj. Cei doi încep demersurile pentru înmatricularea maşinii şi, după ce ajung la RAR, unde obţin certificatul de autenticitate, se prezintă la notarul public unde solicită partajul voluntar, adică proprietatea trece asupra unuia dintre cei doi foşti proprietari, cu obligaţia ca cel care pierde proprietatea să primească o compensaţie, adică o sultă, proporţională cu contribuţia avută la cumpărarea autoturismului. De multe ori, aceste sulte nu se plătesc deoarece cei care se prezintă în faţa notarului sunt înţeleşi”.

 

Pentru moment în Cluj-Napoca, metoda nu este foarte cunoscută. Comisarul şef Dan Florian, şeful Serviciului de Înmatriculări, a declarat că în ultimele săptămâni aproximativ 20 de persoane au solicitat înmatricularea autoturismului pe baza partajului voluntar şi fără plata taxei de timbru.

 

Nu la fel se întâmplă şi la Maramureş, unde protrivit comisarului şef Florin Sironca, în ultima lună, peste 800 de maramureşeni s-au prezentatl la ghişeu şi au cerut înmatricularea autoturismului pe baza unui document notarial. Sironca a precizat că în judeţul Maramureş acest fenomen a devenit unul de masă şi că prin această metodă bugetul de stat este prejudiciar de sume importante de bani. 

Comentarii Facebook