Miercuri 17 Aprilie

PERCHEZIȚII LA INSTITUTUL Oncologic Cluj: Medicii mergeau în Las Vegas și Canada pe banii industriei farmaceutice

 

Procurorii DNA au descins marți dimineața la Institutul Oncologic din Cluj, în cadrul unei anchete care vizează mai multe județe.

 

Sunt vizați medici care au beneficiat de vacanțe de lux în perioada 2012 - 2015, plătite de industria farmaceutică. Vacanțele erau mascate sub forma unor prezențe la congrese, iar medicii trebuiau să cumpere și să prescrie medicamente scumpe. 

 

Surse judiciare au dat ca exemplu o firmă de medicamente care a alocat în 2014 suma de 4.123.554,18 lei și a achitat unui operator de turism ”sponsorizări” făcute medicilor. În realitate era vorba despre o mită mascată, dată medicilor prin reprezentanții zonali, în funcție de vânzările realizate urmare a cointeresării cadrelor medicale, pentru prescrierea anumitor medicamente, iar în unele cazuri, pentru achiziţionarea în spitale a medicamentelor producătorilor agreaţi, medicii beneficiază de o serie de avantaje, a căror acordare este condiţionată de folosirea medicamentelor şi produselor companiilor implicate în cauză (excursii, vacanţe, bunuri de valoare, participări la congrese şi simpozioane, pentru care sunt achitate taxele de participare, transportul, cazarea, masa, activităţile de petrecere a timpului liber şi, uneori, asigurate cheltuieli personale ale medicilor, scrie evz.ro.

 

Procurorii au găsit facturi care atestă vacanțe plătite în orașele OTTAWA (perioada 12-16 februarie 2013), SAN DIEGO (perioada 24-31 octombrie 2013), eveniment Hotel Kronwell Brașov ( perioada 18-20 iulie 2014), eveniment Hotel Internațional Iași (perioada 23-24 iulie 2014) și eveniment Hotel Ramada Sibiu (perioada 01-03.08.2014).

 

De fapt, presupusul congres organizat la Ottawa în perioada 12-16 februarie 2013 a avut loc în realitate la Paris, în luna ianuarie 2013.

 

În excursia de la Paris au fost 30 de medici. care au beneficiat de decontarea cheltuielilor de cazare, masă, transferuri, bilete de avion și bilete de spectacol. Sub aparența participării la un eveniment medical în orașul Ottawa, firma de medicamente a solicitat prestatorului de servicii de turism să organizeze o deplasare, la Paris, în scop turistic, la care au participat mai mulți medici. Evenimentul apare în acte ca fiind organizat la San Diego în perioada 24-31.10.2013. În realitate, deplasările s-au realizat la San Diego (4 nopți) și Las Vegas (3 nopți). Deși în realitate deplasarea s-a efectuat în două locații succesive, reprezentatul firmei de medicamente  a solicitat reprezentantului firmei de turism ca pe facturile ce vor fi emise să apară numai destinația San Diego, încercând să ascundă faptul că deplasarea în Las Vegas a avut în realitate un scop turistic.

 

În vederea desfășurării evenimentelor externe din Ottawa (Canada) și San Diego (U.S.A.), firma de medicamente  în calitate de sponsor, a încheiat mai multe contracte de sponsorizare cu participanții la aceste întruniri, medici ce aveau calitatea contractuală de beneficiari.

 

Congresul de la San Diego

 

Congresul de la San Diego a avut ca tema reumatologia. Participanții sponsorizați au fost cazați inițial în San Diego, pentru câteva zile, ulterior fiind transferați în Las Vegas, unde au fost cazați la hotelul Bellagio, tot timp de câteva zile. Pe timpul petrecut în Las Vegas a fost făcută o excursie la Grand Canyon, iar  evenimente cu conținut științific în Las Vegas nu au existat.

 

Medicii vizaţi de aceste activităţi au fost implicaţi şi în realizarea unor aşa zise studii clinice, pentru care au fost remuneraţi, însă studiile în cauză nu au la bază date reale, aceasta fiind încă o modalitate prin care medicii erau recompensaţi financiar pentru sprijinul acordat producătorilor de medicamente.

Comentarii Facebook