Mitropolitul Andrei Andreicut ii alunga pe oamenii lui Bartolomeu EXCLUSIV


Noul mitropolit al Clujului, IPS Andrei Andreicut incalca testamentul mitropolitului Bartolomeu Anania si desfinteaza functia de inspector mitropolitan pentru probleme de disciplina in randul preotilor.

Functia a fost infiintata de IPS Bartolomeu tocmai pentru a preveni o stare de indisciplina in randul clerului. Astfel, inspectorul mitropolitan Vasile Nemes s-a trezit fara functie dupa ce a aflat ca intreaga structura pe care o conducea a fost desfintata.

In testamentul lui IPS Bartolomeu Anania, dat publicitatii dupa moartea acestuia se arata ca acesta isi dorea la carma mitropoliei un urmas integru. "La carma Mitropoliei imi doresc un urmas vrednic si demn, credincios Bisericii Ortodoxe, responsabil, integru, adversar al coruptiei de orice fel si sub orice forma, care sa continue si sa desavarseasca ceea ce am inceput eu", scria IPS Bartolomeu in testamentul sau.

Unul dintre atuurile fostului ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane a fost disciplina de fier pe care a instaurat-o in randul clericilor din Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. De altfel, sub conducerea lui IPS Bartolomeu au fost deschis foarte multe anchete disciplinare impotriva preotilor, foarte multi dintre acestia fiind caterisiti din randul preotilor. Preotul inspector Vasile Nemes era considerat un om aspru, intransingent si care respecta la litera regulamentul bisericesc. "Am tinut la regulament si la demnitatea preotilor", a precizat preotul Vasile Nemes, adaugand ca nu doreste sa comenteze decizia mitropolitului Andrei.

Potrivit unor surse preotesti, urmatorii inspectori mitropolitani care urmeaza sa isi piarda functiile sunt inspectorul administrativ Cristian Baciu si finul de cununie al acestuia, preotul Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului. Ivanov a fost desemnat de IPS Bartolomeu Anania ca executor testamentar, adica persoana care va duce la implinire toate dorintele invocate in testament.

Mitropolitul Andrei nu si-a lamurit relatia cu Securitatea

Desi a fost numit de mai bine de trei luni in functia de mitropolit al Clujului, mitropolitul Andrei nu si-a lamurit relatia cu fosta Securitate. In urma cu cativa ani, IPS Andrei a fost deconspirat ca agent al fostei Securitati, cu numele de cod Ionica. Ulterior, intr-o conferinta de presa, IPS Andrei a precizat ca va reveni si va da publicitatii cele patru note informative care se afla in dosarul de Securitate al acestuia. Acest lucru nu s-a intamplat, insa, niciodata.

Pe rolul Curtii de Apel Alba a existat un proces in care IPS Andrei a atacat decizia CNSAS, din septembrie 2007, cum ca acesta ar fi facut politica. Procesul s-a oprit din cauza faptului ca legea prinvind colaboratorii fostei Securitati a fost declarata neconstitutionala.

 

IPS Andrei Andreicut a fost atacat si de Doina Cornea, care a declarat in urma cu cateva zile ca noul mitropolit este promovat inainte de a fi dovedit ca s-a schimbat.

 

Vezi si...

Doina Cornea: "Il promovam pe IPS Andrei Andreicut inainte sa dovedeasca totusi ca s-a schimbat"

Arhiepiscopul Andrei Andreicut a fost doar colaborator al Securitatii!

Comentarii Facebook