Social

Mămică și fetița ei de 3 ani ”prizoniere” în Aeroportul Cluj , pentru că vameșii aplică legea ”mai serios”

   

O clujeancă stabilită în Belgia și fiica ei cu dublă cetățenie nu au fost lăsată să iasă din România de vameșii de la Aeroportul Internațional ”Avram IancuCluj pe motiv că nu are procură din partea tatălui .

 

Fetița are dublă cetățenie. S-a nascut în Belgia și a primit automat cetățenia belgiană, fiindcă tatal e belgian. Apoi am înregsitrat-o și la Primaria din Cluj cu prima ocazie, deci e și cetățean român.

 

Vă povestesc experiența noastră din dimineața asta (joi, 24 aprilie), în speranța că nu veți avea astfel de surprize. Din 2011, de când s-a născut, călătoresc cu Miruna de trei-patru ori pe an pe ruta Bruxelles - Cluj-Bruxelles. N-am avut niciodată nicio problemă, cel mult o întrebare trecătoare de ce nu avem același nume de familie. Până azi-dimineața când, în Aeroportul din Cluj, ni s-a interzis să ieșim din țară pe motiv că nu avem declarație semnată de tată la notar că pot călători cu minorul în afara granițelor țării. Suntem aici în vizită la bunici, sosite joia trecută. Tatăl a rămas în Belgia. Nu, nu contează că mă întorceam în locul în care tatăl, copilul și eu suntem rezidenți, nu contează că copilul are dublă cetățenie, nu contează că tatăl e cetățean belgian. 

 

Dialog cu vameșul:

- E o lege nouă? De ce în trei ani de zile nu ni s-a cerut niciodată niciun act?

- Nu e o lege nouă, e veche, dar s-a hotărât să se aplice mai serios de la 1 decembrie 2013.

- Și cum aș fi putut eu să aflu că ați hotărât să o aplicați ”mai serios” altfel decât trezindu-mă în situația asta extrem de neplăcută?

 

Vameșul dă din umeri. Acum suntem prizoniere în Cluj, și nici nu e clar dacă faxul declarației la notarul din Belgia va fi acceptat de grănicerii noștri deveniți dintr-odată atât de serioși”, a relatat Oana Uiorean.

 

Fetița are pașaport belgia, dar pentru că este și cetățean român i se alică prevederile Legii nr. 248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate

 

Oana Uiorean așteaptă acum să primească procura pentru a clarifica situația, iar următorul zbor va fi numai sâmbătă. ”Ne costă totul 300 de euro în plus și e zborul este numai sâmbătă”, a mai explicat clujeanca.

 

Reprezentanții Poliției de Frontieră, contactați de Știri de Cluj, au precizat că, potrivit legii 248 din 2005, un părinte care iese din țară cu copilul are nevoie de procură din partea celuilalt părinte. ”Minorii cetateni romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali, in baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.

 

Sunt cetateni romani, in conformitate cu prevederile art. 5 alin 1 si 2 din Legea nr. 21/1991 a cetateniei romane, copiii nascuti in urmatoarele situatii:

 

- nascuti pe teritoriul Romaniei, din parinti cetateni romani;

- nascuti pe teritoriul statului roman, chiar daca numai unul dintre parinti este cetatean roman;

- nascuti in strainatate si ambii parinti sau numai unul dintre ei are cetatenia romana.

 

Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.

 

Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor - numai daca este insotit de o persoana fizica majora - in urmatoarele cazuri:

 

-este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste insotit de ambii parinti;

 

- este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, statul (statele) de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia ori face dovada decesului celuilalt parinte”, se arată în Legea 248/2005 (VEZI AICI legea).

 

Cei de la Poliția de Frontieră nu au avut cum să explice declarația vameșului de la Cluj că Legea se aplică acum ”mai serios”.

 

De asemenea, este o contradicție între documentul citat de cei de la Poliția de frontieră, Legea 248/2005, și legea menționată de vameșul de la Cluj, care ar fi apărut în 1 decembrie 2013.

coral1_1_1.jpg
24-4-2014, 10:11
152 vizualizări
52 comentarii
CEM25-6-2015, 8:15
Legea este clara, doar ca nu se aplica peste tot. Daca copilul e si cetatean roman pe teritoriul Romaniei se aplica legea romana indiferent cu ce pasaport calatoreste
minorul. La Cluj se aplica legea destul de mult asa cum e ea, in alte orase am auzit ca sunt mult
mai lejeri cu asa ceva. E o lege buna, chiar daca salveaza macar un copil de a il scoate din tara fara stirea celuilalt parinte.
magda24-2-2015, 10:19
intrebarea mea este cum stiu vamesii ca ,copilul e inregistrat si in Romania?avind doar pasaport strain.
fetele de la export25-4-2014, 13:29
Si daca eu nu stiu exact care din cordaci e tatal...de la cine sa iau procura
Baietii de la rebuturi25-4-2014, 14:26
Intotdeauna este unul care scrie si el despre singurul lucru pe care-l intelege.
Atunci tatal nu e prevazut in actul de nastere al copilului si se cheama famile monoparentala.
Sebastian24-4-2014, 17:12
Stimata Doamna, sunt exact in situatia Dv. Copilul meu a dobandit cetatenia romana prin nastere si ultima data cand am fost la Cluj era sa ramanem pe aeroport. Noi avem pasapoarte germane si avem domiciliul in Germania, deci ne intorceam ACASA !!! M-am adresat autoritatilor germane cu o plangere, dar ei nu-si asuma nici o responsabilitate, atata timp cat copilul are inca o cetatenie. Aceasta lege ar trebui urgent amendata, pentru a elimina asemenea situatii absurde. Desigur, mai ramane deschisa si posibilitatea renuntarii la cetatenia romana, dar este un proces anevoios si extrem de costisitor.
ioana chis2-7-2014, 12:17
Si noi avem aceiasi problema am iesit mereu eu cu ci romanesc si fetita meacu pasaport italian. Intram mereupe aeroportul cluj si am avut si eu surpriza cand am intrat in februarie 2014 sa mi se spuna ca nu voi putea iesi cu fetita fara acordul celuilalt parinte.o aberatie. Adica statul roman cere acordul celuilalt parinte care culmea e stain acordul ca minorul roman sa iasa din romania.cum poate fi atat de timpita romania asta care isi protejeaza minoriii considerati romani sa ceara acordul parintelui care e cetatean strain.adica romania are nevoie de acordul unui stain ca sasi lase cetateanul minor roman sa iasa din romania.pai atunci cum protejezi tu minorul? Cerand ok ul unui cetatean strain? Lege tampita facuta detampiti.deci noi romanii stabiliti in strainatate si avem domiciliul i n strainatate nu ne putem intoarce acasa la tata pt ca suntem romani si statul roman are nevoie de acordul tatalui strain ca sa ne dea drumul sa plecam la el.domnilor care ati facut legea mai lucrati la logica
spy24-4-2014, 17:06
Doamna ii blonda de aia nu a trecut(serios ca ii blonda)
Manu24-4-2014, 17:02
O vrut vamesul sa faca niste bani de miel
HA24-4-2014, 16:10
Legea nu ii clara deloc, nici pentru vamesi.
Eu, ca parinte, am dubla cetatenie. Fetita noastra nu-i inregistrata in nici un act in Romania, calatoreste cu pasaport strain ...
Are nevoie de procura sau nu? Depinde pe cine intrebi, unii zic ca da altii zic ca nu! Am intrebat si vamesi si primesti raspunsuri variabile. Deci care ii adevarul?
Andrei24-4-2014, 23:55
Eu iti spun din experienta mea: daca tu ai pasaport romanesc atuci automat si fetita ii cetatean roman si va avea nevoie de procura cand trece granita, altfel vei pati ca doamna despre care s-a facut articolul...
gigibaston24-4-2014, 15:33
da-i in p*** mea de vamesi obositi.... asa te verifica de parca esti un terorist...
doina24-4-2014, 13:31
Buna ziua .sunt cetatean roma cu domiciliul in strainatate din 1989,si eu si copiii mei.Deci ,eu nu am domiciliul in RO,nu am ID romanesc.Si am patit-o si eu in 2007 la fel ca aceeasta domna.Legea e veche si se aplica de atunci.Ma intorceam in tara sotului meu cu unul din copiii care avea 17ani si pt ca nu am avut procura,nu m-au lasat sa ies din tara. Am asteptat pana a doua zi fax [ambasada romana din tara sotului meu,nu au vrut sa se deranjeze la o ora tarzie [ si contra cost pt urgenta ],sa elibererze o procura pe care sotul meu o putea trimite prin fax...Ma rog,a doua zi s-a rezolvat si am cumparat alte bilete de avion si ...multumesc lui Dumnezeu.
Geo24-4-2014, 12:40
Legea in Romania se aplica dupa bunul plac si intelesul autoritatilor spun acest lucru deoarece in 2013 luna februarie fosta sotie a scos copii de la scoala si a plecat in Italia cu ei se pare ca in aczul ei LEGEA NU sia facut datoria . A TRECUT GRANITA fara sa fie intrebata ???? de vamesi despre acordul celuilalt parinte de a putea iesi din tara . ASTEAS LEGILE DIN TARA !!!!!
Ion24-4-2014, 12:25
Legea e lege si trebuie aplicata. Acum eu, ca sa imi dau cu parerea, mai bine renuntau cu mult timp in urma ambele explicit la cetatenia Romana si nu li se mai aplica legea cu pricina. Asa sunt afectate si de alte reglementari si legi strambe/incomplete/neclare din tara noastra. Eu daca as avea cetatenia unui alt stat din vestul europei, as renunta urgent la cea Romana. Nu vad ce avantaj as avea sa fiu si cetatean Roman. Ba dinpotriva, vad numai dezavantaje.
ilie24-4-2014, 12:48
Mai Istvan, nu te mai chinuii cu limba romana. Romania nu are nevoie de tine. Esti un rebut.
vwmonglww24-4-2014, 12:53
Tu ai si cetatenie maghiara. Marsh in Ungaria. Oare de ce toti hungurasii cu autonomie cu figure nu renunta la cetatenia romana si nu pleaca definitive in hungary? Ce ziceti hungurasilor, nu vreti sa ne faceti un bine sa dispareti?
clujean24-4-2014, 19:31
asa e, bai mowgli, sa plece ungurii dupa sasi, ca sa ramaneti numai voi si dragii vostri tigani, care va plac 100%
DanT24-4-2014, 11:20
Deci ca sa intelegem, cetateanca reclama faptul ca desi nu a respectat legea de mai multe ori pana acum, doar acum a fost "prinsa". E ca si cum eu as parca in loc nepermis si mi-ar fi ridicata masina si as merge sa ma plang presei ca am mai parcat si alta data in loc nepermis dar nu mi-au ridicat-o pana acum, deci acum au facut un abuz.
Oana Uiorean24-4-2014, 11:29
Cetateanca sunt eu:) Postarea mea be FB a fost ca sa informez si alte mamici ca acuma legea se aplica cu seriozitate. a fost preluata de ziar putin in alta lumina. Nu m-am plans ca am fost prinsa, ma plang de modul in care e aplicata legea, subiectiv si inconsistent cum zicea cineva, si mai ales unui minor care nu pleaca din tara de rezidenta, ci se intoarce in ea (belgia). poate nu se intelege prea clar din articol. vamesii de azi dimineata s-au comportat de altfel impecabil in limitele posibilitatilor. daca aveti intrebari va stau la dispozitie.
Policeman24-4-2014, 11:40
Stimata doamna, faptul ca nu ati fost intrebata de sanatate pana acum, nu inseamna ca aveati dreptate sa circulati legal. Legea e clara, asa cum materialul foarte documentat al Stiri de Cluj, demonstreaza. Nu va mai plangeti pt ca NU AVETI DREPTATE. Daca e negru pe alb ca va trebuie act notarial de la celalalt parinte, nici nu conteaza ca plecati sau va intoarceti la adresa de domiciliu. Puneti-va in locul politistilor de frontiera care asista la N cazuri de incercari de scoatere din tara a unor minori cu familii dezmembrate, in divort, in conflict deschis intre soti sau de catre pedofili (mai ales ca tara de destinatie e ... Belgia). Sunt sigur ca sunteti de buna credinta, insa legea e lege si trebuie respectata tocmai pt a evita transferul fraudulos peste granita a unor bieti minori nevinovati. Va inteleg supararea ca parinte, insa nu toti parintii pe lumea asta sunt corecti si de buna credinta.
Oana Uiorean24-4-2014, 11:45
Aveti perfecta dreptate, vedeti va rog raspunsul meu de mai sus. Legea e lege (unele sunt proaste, asta imi permit sa apreciez). Postarea mea avea scop principal informativ pe un forum de mamici, si apoi ma plangeam de natura legii, nu de cei care o aplica. O zi buna.
?!24-4-2014, 11:53
D-na Oana, daca nu doreati sa aiba copilul cetatenia romana, nu "beneficiati" de astfel de surprize !
Oricum lecturand textul de Lege, nu vad sa scrie nicaieri ca acea declaratie, trebuie autentificata notarial ! Asa, va puteti trezi ca cer sa fie aplicata si Apostila de la Haga, in cazul in care nu exista acord bilateral intre Romania si Belgia, privind recunoastrea reciproca a actelor ! (intre Romania si Germania de ex. nu exista un astfel de acord...)
Daniel24-4-2014, 11:53
Trebuia o buna informare de prima oara cind a calatorit cu fetita peste hotare si acea procura trebuia sa existe intotdeauna. Faptul ca fetita se intoarce in tara de rezidenta nu are importanta, poate tatal e rezident in tara din care pleaca copilul si mama il ia de la el fara incuviintare.
Apropo, nici nu stiu daca pe toate pasapoartele eliberate de multele tari din lumea asta scrie si tara de rezidenta.
E intr-adevar injust faptul ca legea nu se aplica intotdeauna la fel si sintem "antrenati" de autoritati sa facem infractiuni de-a lungul timpului si ne obisnuim cu ele. Pentru cazul de fata ne putem si inchipui ca asta e prima oara cind se mama calatoreste cu fiica si descopera din prima legea care spune ca ai nevoie de procura. Deci o data si o data tot era o situatie neplacuta, putea sa fie mai demult, dar a fost acum.
Oana Uiorean24-4-2014, 11:57
Da, nu e clar cum trebuie sa arate acea declaratie. Numele tatalui si al mamei sunt trecute pe documentul de calatorie (de cetatean belgian) al copilului. eu am prezentat de asemenea la frontiera documentul care atesta rezidenta mea permanenta in belgia. ma rog, sunt multe chichite., ramane faptul ca e neclar ce se intampla si cum trebuie sa arate chiar si acea faimoasa procura.
Daniel24-4-2014, 11:59
Cetatenia exista oricum, nu e problema ca o doresti sau nu, aia o capeti automat dupa niste reguli(ok, poti si renunta la ea in mod explicit), important aici era documentul care atesta cetatenia. Probabil doamna a folosit pentru copil pasaportul romanesc, daca avea unul belgian nu cred ca mai avea probleme.
Oana Uiorean24-4-2014, 12:01
Nu, am folosit pasaportul belgian, copilul nu are pasaport romanesc:)
Daniel24-4-2014, 12:10
Daca ati folosit pasaportul belgian, inseamna ca politistul de frontiera chiar a aplicat legea pina la ultima litera, ori ati declarat ca si copilul e cetatean roman, ori a dedus singur din faptul ca dumneavostra, mama, sunteti cetatean roman.
Oana Uiorean24-4-2014, 12:14
Da, m-a intrebat daca copilul are CNP romanesc, si eu, prea cinstita, am zis ca da. Vamesul sigur ca a aplicat legea, da a si incercat sa ne ajute, numai ca nu avea cum atata vreme cat s-a hotarat aceasta seriozitate in aplicarea legii. Legea e cu probleme. Dar deduc din povestile altor mamici ca si in cazurile in care copilul nu are cetatenie romana au fost probleme.
GICU24-4-2014, 12:19
Nu inregistrati copiii in romania , nu prezentati pasapoarte romanesti si nu vorbiti romaneste cu vamesii . Asa procedez eu .
Daniel24-4-2014, 12:24
Parerea mea e ca legea nu e totusi cu probleme, in problema copiilor e bine ca se pleaca de la ideea ca "decat sa scape un vinovat, mai bine sa pedepsim 10 nevinovati". Indiferent de destinatia copilului, catre tara lui de rezidenta sau nu, nu poti sti daca celalalt parinte e de acord cu lucrul asta sau chiar a fost "rapit" de parintele cu care se afla, in scopuri de custodie, etc
Faptul ca au fost probleme si cand copiii nu au avut cetatenie romana sa nu se refere la situatia in care copilul a fost doar declarat ca nu are cetatenie romana, dar dupa cum spuneam, cetatenia nu e o chestiune de pasaport, ci o dobandesti automat la nastere, nu iti trebuie o hartie pentru asta.
Daca ofiterul de frontiere a observat ca acel copil circula impreuna cu o mama cetatean roman sau cu nume romanesc, asta va inseamna ca si copilul e posibil sa aiba cetatenie romana.
Daniel24-4-2014, 12:28
Se prind dupa nume, domnule Gicu :-) Trebuie sa-l schimbati si pe asta :-) Stiu si eu ce-o fi daca te intreaba daca esti cetatean roman, spui nu si verifica si e fals ?
Oana Uiorean24-4-2014, 12:30
Legea nu e cu probleme ca intentie. Dar e foarte neclara, acum ca ma pun la punct cu ea. Spune ce a nevoie de o declaratie de la celalalt parinte. Ce inseamna asta? E nevoie de notar sau nu? Unii parinti au trecut cu doar o hartie semnata, altii au ajuns pana la apostile. Depinde prea mult de vames, si cred ca nici lor nu le e clar la ce sa se astepte si ce sa ceara. Apoi, formularul e clar gandit pentru un copil care locuieste in romania si se intoarce in romania, la resedinta lui. ce ne facem cu toti ceilalti, ca si fiica mea, care sunt cetateni romani dar nu traiesc in romania. e neclar, si faptul ca atunci suntem obligati sa le aplicam si lor legea gandita pentru cei care traiesc in romania duce la situatii absurde.
un24-4-2014, 12:55
Am trecut prin aceasi situatie. Logica simpla si legea le da dreptate autoritatilor. Intr-adevar e nevoie de procura la parasirea tarii de rezidenta. Din moment ce copii au dubla cetatenie Belgia si Romania (pot fi) sunt tari de rezidenta. Asa ca e nevoie de procura, probabil si tradusa ...
Daca ati renunta la cetatenie nu ati mai avea probleme ... oricum cetatenia romana e de aruncat la gunoi ...
Ma distreaza cum sar "clujenyii" de 5 stele si cat de "binevoitori" sunt ei. Mai ca nu fac chef cand aud ca alti oameni au probleme.Si comentariile pline de frustrare fata de domiciliul dvs. care nu mai e in rromania, sunt un deliciu.
Oana Uiorean24-4-2014, 13:01
Da, cu amanuntul ca fetita are rezidenta belgiana trecuta pe documentul de calatorie (belgian), deci nu mi-e clar daca poate fi presupusa o dubla rezidenta, nu cred ca exista asa ceva. din punctul asta de vedere critic legea. nu are sens sa se aplice nediferentiat celor care nu locuiesc in romania, pentru ca adevarata categorie vulnerabila si care trebuie protejata e cea a copiilor ce si traiesc in romania. restul e exces de zel.
info24-4-2014, 16:11
Gasiti pe site-ul www.politiadefrontiera.ro, in partea stanga la sectiunea "Conditii de calatorie", subsectiunea "Minori" informatiile necesare si modelul declaratiei privind acordul parintilor/celuilalt parinte pentru iesirea din tara a minorului.
DanT25-4-2014, 12:30
Doamna Uiorean, ma bucur ca ati inteles ca vina initiala va apartine si ca abordati problema intr-un mod civilizat. Daca ma intrebati pe mine, acea lege e cam stupida, dar, din moment ce exista, trebuie respectata. Nu zic ca poate nu as fi facut o exceptie, orice lege e bine sa fie abordata in spiritul ei, nu in litera ei. Cine stie, poate au avut cazuri cand au lasat copiii sa mearga si au aparut probleme.
Dorin25-4-2014, 12:53
In povestea asta sunt implicati politistii de frontiera NU vamesii care nu verifica documentele persoanelor. Doar asa, de buna informare.......
Oana Uiorean25-4-2014, 13:22
Va multumesc pentru sustinere si intelegere. Pe mine nu ma intereseaza insa sa se faca vreo exceptie in cazul meu, sigur ca trebuia sa cunosc legea, etc, de aceea nici nu am protestat in dimineata aceea in aeroport, mai ales ca politistii de frontiera au fost foarte de treaba. Pentru viitor, insa, ma intereseaza ca legea sa fie adaptata realitatii de azi. A fost gandita pentru copii romani traind in romania, dar exista multe alte tipuri si situatii carora nu li se potriveste. Pe noi ne-a pus in situatia absurda de a avea nevoie de acordul tatalui ca sa ... ne intoarcem la tata. Nu a fost protejat astfel nici copilul nici tatal, dimpotriva. Ar fi foarte usor sa se amendeze legea pentru a reda astfel de situatii normalitatii. Nu mi se pare normal ca fiecare vizita la bunici sa fie insotita de umblatul pe la consulate sau notari, i amult timp si costa bani. E important pentru mine ca fiica mea sa formeze o legatura si cu tara mea de origine, si pentru aste vom reveni des in Romania. Dar voi initia o campanie ca sa atrag atentia asupra legislatiei acesteia inadecvate. Se pare ca suntem multi prin lume afectati de inca o lege romaneasca prost conceputa. N-ar fi prima. Urati-ne succes.
Mama FNI25-4-2014, 14:22
Aveti dreptate domnule DanT, doar detaliile difera. E ca si cum ai parca intr-un loc unde parcarea este interzisa dar organele au uitat sa semnalizeze asta. Sau au semnalizat candva, dar semnul a disparut. Ori cel putin a fost bine ascuns in tufe. Mai mult, agentul din zona a dirijat de nenumarate ori circulatia ca sa poti intra sau iesi nestingherit. Apoi, intr-o buna zi, TE AJUTA SA INTRI IN PARCARE dar nu te mai lasa sa iesi! Pasamite semnul a fost scos din tufe peste noapte. E ruginit si nu se mai vede nimic dar cu legea nu te pui.
Despre asta e vorba, o lege ruginita din 2005, pe care o puteam crede caduca odata cu intrarea in UE, doi ani mai tarziu. In baza prezumptiei de nevinovatie, nu putem interzice libera circulatie a derbedeilor, pestilor, centuristelor, traficantilor de carne vie, cersetorilor de meserie, haisamilor, tkaciucilor, mamelor fni... dar suntem vigilenti cu mamele teroriste, care de cand lumea vor sa-si fure copiii. Forte bine, ardeti-le la mir, sa se invete minte ce inseamna ambitia de a ramane roman intr-o Europa fara frontiere
Oana Uiorean25-4-2014, 14:29
:). Frumos spus, mama FNI. Noi mamele care ne furam copiii, ca sa-i ducem inapoi acasa, ne intelegem.
patit25-4-2014, 21:39
Legea aceasta protejeaza in primul rand copilul sa nu fie rapit de unul din parinti. Sunt divortat si copilul trebuia sa iasa cat era minor de 3-4 ori pe an din tara cu unul din parinti sau alti insotitori. De fiecare data am fost la notar cu celalalt parinte pentru act de consimtamant. Am fost cel putin linistit ca stiu cand pleaca unde si cum. Asa sper ca a inteles si celalalt parinte.
Copilul26-4-2014, 0:00
Copilul din acest caz era in drum spre tata, romania ii e tara straina, locuieste in belgia. Deci de rapit l-au rapit romanii si legea lor idioata.
intelectual24-4-2014, 11:07
Avand in vedere ca va asumati un rol important in societate si anume informarea populatiei, ar fi de dorit sa faceti distinctie intre VAMES - lucrator vamal, angajat in directia generala a vamilor care tine de ministerul de finante si POLITIST DE FRONTIERA - angajat al inspectoratului general al politiei de frontiera care tine de ministerul administratiei si internelor. Mai pe scurt, vamesul cu banii, politistul cu pac pac.
Vasile Tizu24-4-2014, 11:00
Asta este legea nu vad unde este problema. Femeia este cetatean roman, asa ca necunoaterea legii nu te scuteste ... mare stire .. ce sa zic.

Mai bine v-ati interesa de ce zice legea in loc sa publicati astfel de "mega stiri" si sa va faceti de ras.
pilot24-4-2014, 10:53
Au dreptate vamesi mai ziaristilor. Foarte bine sa se aplice legea si pt curve care fata peste granite si au pretenti
w24-4-2014, 11:04
Mai ciucurel, da' pe tine unde te-o fatat mata? in ce grajd?
I24-4-2014, 11:15
Autointitulatule "pilot", fa bine nu comenta aiurea daca nu stii situatia!!! Si ai grija ca intr-o zi ai putea fi tu pus intr-o situatie proasta... Stii tu cum e cu roata care se invarte!

"w" like, intrebari pertinente ai pus... :)
eu24-4-2014, 13:03
Gresit, cetatenia nu este automata, mare prostie debiteaza cine zice asta! Daca un copil nascut in strainatate din cel putin un parinte cetatean strain are cetatenia acelei tari nu are automat cetatenia romana chiar daca unul din parinti o are. Atata timp cat copilul nu este inregistrat in Ro, nu o are, dar o poate capata in orice moment al vietii la cerera lui sau a tutorelui, deci are acest drept dar asta este altceva!!!! Si eu sunt in aceeasi situatie, niciodata nu am inregistrat copilul in Ro din moment ce are cetatenie si pasaport al altui stat UE, nu ii foloseste la nimic cetatenia Ro, decat birocratie si batai de cap! Copilul nefiind cetatean Ro legea nu se mai aplica in cazul lui
ionut24-4-2014, 15:12
Daca unul din parinti e si cetatean roman automat copilul prin legea romana e si cetatean roman,chiar daca e nascut in africa.e alta poveste ca nu il inregistrezi tu in Ro.scapa de cetatenia Ro si o sa ai dreptate pana atunci nu iti mai da cu parerea.
nenea24-4-2014, 15:39
Policeman a punctat perfect,alte comentarii sunt inutile
carolline25-4-2014, 13:26
Toate nerealizatele ati dat buzna "la export"...si ati gasit ceva "ciupitzi" care nu au bani de un bilet low-face ....
corect25-4-2014, 21:26
mi se pare corect.

Cele mai citite ştiri din Social

6742 vizualizări
21-7-2018, 17:16
Accident inexplicabil la Cluj. O șoferiță a lovit o clădire pe Regele Ferdinand - FOTO» Vezi tot
4735 vizualizări
22-7-2018, 1:37
Clujeanul din Sâmboleni, care a scris pe câmp M... PSD, a recidivat: Vă vedem! - FOTO» Vezi tot
4378 vizualizări
22-7-2018, 8:27
Clujeancă amendată în autobuz pentru că pisica din cușcă nu avea bilet - FOTO» Vezi tot
3892 vizualizări
22-7-2018, 12:17
Directorul APIA Cluj este dispărut în lacul Beliș» Vezi tot
1731 vizualizări
22-7-2018, 8:33
Cluj: Mașină în flăcări pe centura Apahida - VIDEO» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?