Coplata, oficializata in sistemul sanitar! Din 2012 platim la medic VEZI TARIFELE


Din 2012, vizita la medic ne va costa mai mult, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a legii care reglementeaza coplata.

Legea 220/2011 pentru modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, prin care este introdusa coplata pentru unele servicii medicale, prin intermediul unui "tichet moderator pentru sanatate", a fost publicata in 30 noiembrie in Monitorul Oficial. Pacientul va plati anual cel mult 600 de lei, pentru consultatii, spitalizari, analize de laborator sau investigatii. Dupa ce vom atinge acest plafon, consultatiile vor fi gratuite.

O vizita la doctorul de familie va costa 5 lei, la medicul specialist 10, iar pentru o internare cu durata de o saptamana 100 de lei.

Vor fi scutiti de plata pensionarii cu venituri de cel mult 700 de lei pe luna si copiii de pana la 18 ani. De asemenea, nu vor plati suplimentar pentru serviciile medicale nici bolnavii inclusi in programele nationale.

Ce servicii nu se vor plati:

- Categorii de servicii acordate bolnavilor cu afectiuni incluse in Programele de sanatate, pentru afectiunea de baza: sedintele de chimioterapie, de radioterapie si de hemodializa si dializa peritoneala, bolnavii cronici inscrisi in programele nationale de sanatate vor beneficia de servicii si tratament gratuite
- Categorii de servicii acordate in situatiile de urgenta medico-chirurgicala, pana la stabilizarea bolnavului
- Categorii de servicii acordate bolnavilor cu afectiuni endemo-epidemice

Pentru nastere nu se incaseaza coplata.

Nu toti cetatenii vor plati aceste contributii:

- Pensionari sub 700 lei/luna
- Copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani fara venituri
- Bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate, daca nu realizeaza venituri din munca

Comentarii Facebook