Comunitatea evreilor din Cluj așteaptă ca TVR să îşi ceară scuze evreilor pentru colindul antisemit

 

Preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti Cluj, Robert Schwartz, cere TVR să ceară scuze publice evreilor din România pentru colindul antisemit difuzat într-o emisiune la TVR 3.

 

Robert Schwartz a declarat că difuzarea colindului pe TVR 3 nu a fost vorba despre o greşeală.

 

Sunt foarte îngrijorat în urma difuzării acelui colind pe TVR 3 şi mai ales după ce am auzit că de un an acel colid este distribuit pe CD. Sunt îngrijorat şi pentru că un director al culturii din judeţul Cluj a permis aşa ceva. Nu poate spune că nu ştia. Cum a putut trimite la TVR aşa ceva şi cum TVR a putut difuza cântece în afara legii, fiind un colind cu un pronunţat caracter antisemit, care îmi aminteşte de anii 1933 - 1940, de Auschwitz? TVR trebuie să îşi ceară scuze publice evreilor din România şi aştept ca instituţiile abilitate, Parchetul, Poliţia, să se autosesizeze. Nu a fost vorba despre o greşeală”, a spus Schwartz.

 

Acesta a afirmat că așteaptă ca televiziunea publică să cerceteze situaţia şi ”să îi sancţioneze pe cei vinovaţi”.

 

Deja Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) au primit sesizări.

 

Este vorba despre un colind cântat de Ansamblul ”Dor transilvan”, la TVR 3, folosind de mai multe ori termenul ”jidov”.

 

A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum”, potrivit unui fragment din colind, publicat de Revista 22.

 

Colinde antisemite la TVR Cluj: Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ” - VIDEO

Comentarii Facebook