Colinde antisemite la TVR Cluj: Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ” - VIDEO

 

TVR Cluj a comis o gafă uriașă la emisiunea de relansare a TVR3, unde a fost difuzată o colindă antisemită interpretată de Ansamblul ”Dor transilvan”.

 

A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum”, a sunat colinda celor de la Dor Transilvan.

 

Eroarea a apărut pentru că cei de la TVR Cluj, care se ocupau de emisie, nu au veriticat ce vor cânta cei de la Dor Transilvan. Unele surse din TVR Cluj precizează că la coordonare în studio era Adrian Rozenberg, directorul Stiri - Programe, iar pe teren se afla Radu Anghel, realizator TVR Cluj.

 

Conform procedurii, producatorul este obligat sa verifice tot playlist -ul emisiunii. Mai mult se întocmesc fișele pentru drepturile de autor, care se transmit la Bucuresiti la TVR si de acolo la ORDA. Producător este direct responsabil de emisie.

 

Reprezentanții TVR au explicat întreg incidentul, spunând că studioul TVR Cluj nu avea cum sa faca o selectie a repertoriului, iar interpretarea colindei respective a fost ”o alegere neinspirata”. 

 

Alegerea colindelor interpretate de ansamblul „Dor transilvan” a aparţinut Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj. Emisiunea „Alege verde” a fost transmisă în direct pe TVR 3, iar Studioul TVR Cluj nu avea cum să facă o selecţie a repertoriului. Colinda face parte din folclorul arhaic tradiţional şi este  inclusă pe un CD care se comercializează în magazinele de specialitate.

 

În acest caz, Studioul TVR Cluj consideră că interpretarea colindei respective a fost o alegere neinspirată şi, în consecinţă, a sesizat Consiliul Judetean Cluj, în subordinea căruia se află Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale”, au spus cei de la TVR, conform Revistei 22.

 

Cazul a fost reclamat la CNA.

 

Citește și:

Comunitatea evreilor din Cluj așteaptă ca TVR să îşi ceară scuze evreilor pentru colindul antisemit

Consiliul Județean Cluj despre incidentul colindului antisemit: ”Din nou RATUC, domnule Boc!”

Comentarii Facebook