Tren Expres Metropolitan Cluj-Napoca - Apahida! Moisin: E prea scump. Punem autobuz Gara - Aeroport VIDEO


Clujul ar putea avea un tren expres metropolitan din 2014, care sa lege Cluj-Napoca si Apahida. Primarul Radu Moisin a declarat la emisiunea Stiri de Cluj LIVE ca acum proiectul e prea costisitor.

"S-a pornit inca din 2005 gandirea de a moderniza linia de tramvai, pentru a nu mai strica imobilele si drumul. De asemenea, s-a constatat ca un tramvai transporta mult mai multi calatori decat un autobuz sau troleibuz. Intr-un autobuz incap 90 de persoane, dar intr-un tramvai 300. Pentru trafic este o gura de aer, decat sa ai trei sau patru autobuze care sa sufoce traficul, mai bine ai un tramvai. Nici eu nu m-am nascut ca un fan al liniei de tramvai, dar am ajuns sa inteleg utilitatea ei", le-a raspuns Moisin celor care contesta proiectul modernizarii liniei de tramvai.

Edilul a prezentat si doua proiecte care prevad legarea Clujului de zona Apahida prin trenuri rapide, subterane sau supraterane.

"In ceea ce priveste legatura cu Sannicoara si Apahida. Inca din 2009 se discuta la nivelul Agentiei de Dezvoltare Nord-Vest ideea unui expres metropolitan, care sa lege comunele din zona metropolitana Cluj. Sunt doua variante si asteptam o chestiune de reglementare legislativa pentru ca in momentul de fata unele unitati administrative sa se asocieze este foarte greu. Cand vom avea legea clara a zonei metropolitane, atunci acest expres metropolitan se va putea face cu o finantare guvernamentala. In momentul acesta nu exista o sursa de finantare. Vom putea vorbi in exercitiul financiar 2014 - 2020. In momentul de fata o asemenea constructie ar costa prea mult", a spus Radu Moisin.

Acesta a mai spus ca se discuta si posibilitatea prelungirii liniei de tramvai pana la Aeroportul International Cluj. "In 2009, ne-am gandit sa legam Gara de Aeroport, pentru ca sunt doua zone de transfer calatori foarte importante. Evident ca cea mai buna solutie ar fi un tramvai, fie suprateran, fie subteran. Costurile erau uriase, pentru ca trebuia tranzitat cartierul Someseni, se ajungea la peste 12 milioane de euro, daca am fi legat tramvaiul de la capatul liniei, de pe Bulevardul Muncii, pana pe Traian Vuia. Plus ca se facea un mare deranj, pentru ca se putea face numai subteran. S-a ramas numai pe autobuz, care functioneaza acum pe strada Plevnei si dupa ce vom asfalta zona strazii Grigore Ignat, deci intre Barcuri, respectiv Bulevardul Muncii, vom putea introduce o linie de autobuz, Gara - Aeroport", a mai adaugat Radu Moisin.

Autobuzul va fi cea mai scurta varianta pentru a ajunge din Piata Garii la Aeroport. "De la Gara mergi spre Bulevardul Muncii si la capat, inainte de depoul de tramvaie, autobuzul o ia la dreapta pe Grigore Ignat si de acolo se iese pe Traian Vuia si la Aeroport", a mai spus primarul interimar.

 

Tronsonul 1 al liniei de tramvai, finalizat in 3 luni! Moisin: "Eu nu am o pasiune din taiat panglici" VIDEO


Comentarii Facebook