Primarul din Apahida a depăşit orice normă de URBANISM. A autorizat construirea unei ferme de cai între casele oamenilor

 

Mai mulţi locuitori din Apahida au reclamat faptul că primarul comunei, Grigore Fati, a autorizat, ilegal, construcţia unei ferme de cai şi a unui club sportiv hipic la câţiva metri de casele oamenilor. 

 

Deşi oamenii au dreptate, prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan s-a făcut că îi ascultă pe nemulţumiţi, dar nu a făcut nimic pentru a remedia situaţia. În replică, Inspectoratul de Stat în Construcţii le-a dat dreptate locuitorilor din Apahida şi i-a solicitat prefectului să întreprindă o acţiune în justiţie pentru anularea autorizaţiei. Într-un răspuns al ISC se arată că autorizaţia de construire a fost emisă fără a se respecta legea.

 

La finalul lunii iunie, Primăria Apahida a emis o autorizaţie de construire pentru obiectivul ”club sportiv hipic”, pe un teren care în planul urbanistic general al comunei se prevede că este destinat pentru construcţia de case. ”Persoana care construieşte ne-a spus că va aduce aici doar patru cai, dar grajdul pe care îl construieşte are 40 de metri lungime şi 20 de boxe a câte doi cai. În zona unde se construieşte această fermă şi club hipic sunt casele noastre pe care le avem din moşi strămoşi. Acum, primarul vrea să ne îmbolnăvească, mă apucă groaza numai când mă gândesc ce miros va veni de la această fermă”, spune unul dintre locuitorii zonei.

 

Oamenii susţin că proprietarul clubului hipic a construit unde l-a tăiat capul pe terenul cu pricina. ”Investitorul a ignorat complet această documentaţie şi a construit după bunul său plac, a ignorat amplasarea construcţiilor conform documentaţiei vizate spre neschimbare, asta în ciuda faptului că avea obligaţia să afişeze datele investiţiei conform legii”, a mai spus un locatar.

 

Localnicii susţin că primarul comunei, Grigore Fati, îl protejează pe investitor, în ciuda faptului că un control dispus de primar a scos la iveală anumite ilegalităţi legate de nerespectarea autorizaţiei de construire. ”Primarul a preferat să protejeze investitorul şi să îl ierte de plata acestor amenzi, nici măcar nu a întocmit un proces verbal de contravenţie”, acuză localnicii.

 

Pentru că primarul nu i-a ascultat, 25 de proprietari de case şi terenuri din zona cu pricina au mers în audienţă la prefectul Gheorghe Vuşcan. ”Este ca şi când nu am fi mers. S-a făcut că ne ascultă, dar tot nu ne-a dat dreptate. A venit cel care construieşte, i-a prezentat nişte diplome obţinute de copiii lui în diferite competiţii de hipism şi l-a convins că sănătatea noastră şi a copiilor noştri nu este importantă. Am mers degeaba la prefect”, mai spune unul dintre nemulţumiţi.

 

Singura instituţie care s-a implicat în acest caz este Direcţia Regională de Construcţii Nord Vest. Negru pe alb, inspectorii au demontat toată autorizaţia de construire emisă de Primăria Apahida, susţinând că reprezentanţii Primăriei Apahida nu au asigurat informarea celor care locuiesc în zonă cu privire la faptul că se va construi un club hipic, deşi locuitorii aveau acest drept şi ar fi putut să conteste în termenul legal emiterea acestei autorizaţii. ”Nu s-au respectat prevederile Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii. Anterior emiterii acestei autorizaţii era obligatorie elaborarea unei documentaţii de urbanism care să reglementeze modul de utilizare a terenurilor, dezvoltarea infrastructurii edilitare etc.”, precizează inspectorii Direcției. 

 

Concluzia Inspectoratului de Stat în Construcţii este una clară: ”Autorizaţia de construire a fost emisă cu nerespectarea prederilor legale”. Pentru aceste motive, ISC i-a solicitat prefectului de Cluj să analizeze situaţia şi să solicite instanţei de contencios administrativ anularea autorizaţiei de construire care îi nemulţumeşte pe o parte din localnicii din  Apahida.

 

Prefectul de Cluj nu a putut fi contactat.

 

Comentarii Facebook