Ministrul Finanţelor anunță că va scădea CAS pe salarii

 

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat că va scădea contribuţia de asigurări sociale pe salarii.

 

În paragraful din scrisoarea de intenţie la care face referire ministrul Finanţelor, Guvernul transmite FMI: ”Vom aproba de asemenea legislaţia de restructurare a sistemului de asigurări sociale prin care se lărgeşte baza prin reducerea diferenţelor ce există în baza de pensii pentru diferitele activităţi prestate derulate (activitate de natură salarială, activităţi de tipul PFA, drepturi de autor). Înainte de a aduce orice fel de modificări sistemului fiscal ne vom consulta cu echipele FMI şi CE”.

 

Ministrul Finanţelor a precizat că prin acest paragraf Guvernul se angajează să analizeze modalitatea prin care să reducă impozitarea muncii prin lărgirea bazei sistemului de contribuţii de asigurări sociale (CAS), neavând în vedere creşterea fiscalităţii ci, dimpotrivă, scăderea acesteia.

 

USL şi-a asumat în programul de guvernare scăderea CAS cu 5 puncte procentuale şi revenirea TVA la 19% şi eu personal am anunţat cu puţin timp în urmă că PNL susţine scăderea CAS cu 3 puncte procentuale începând cu 2014. Reducerea diferenţelor din baza de pensii, aşa cum este scris în fragmentul în cauză, se referă la scăderea CAS-ului pentru activităţile de natură salarială şi nicidecum la majorarea fiscalităţii pentru PFA şi drepturi de autor”, spune Chiţioiu, conform Mediafax.

 

Potrivit acestuia, printr-o relaxare a fiscalităţii, mediul de afaceri va primi o gură de aer şi va scoate la suprafaţă din economia subterană un număr important de locuri de muncă care vor contribui astfel la lărgirea bazei de impozitare.

 

În calitate de liberal şi de ministru al Finanţelor, consider că prioritatea lui 2014 este de a susţine mediul de afaceri, nu doar prin menţinerea fiscalităţii, ci prin reducerea poverii fiscale în principal asupra forţei de muncă”, a mai spus Chiţoiu.

 

În prezent, contribuţiile pentru pensie (CAS) sunt de 20,8% din salariul brut la angajator şi de 10,5% la angajat.

Comentarii Facebook