Primăria Dej EXECUTATĂ silit cu 500.000 de euro. Conturile sunt blocate

 

Primăria Dej este executată silit de angajați cu suma de 500.000 de euro, reprezentând drepturi salariale neplătite de 8 ani.

 

Sindicatul Liber al Salariaților din Primăria municipiului Dej - Edilica a câștigat în instanță drepturile angajaților, vorbim despre sporuri de dispozitiv și indemnizații de concediu în valoare de 40 de miliarde de lei vechi, bani aferenți anilor 2005 - 2008.

 

Avocatul sindicatului, Ioan Man, a declarat pentru Știri de Cluj că Primăria a contestat sentința de executare silită, dar a pierdut. ”Am înțeles că domnul primar a pregătit în cont suma pe care trebuie să o plătească și că acum ANAF -ul o va ridica și va intra în conturile noastre. Este o situație jenantă. După atâția ani să nu fie plătite drepturile. Am câștigat în instanță în 2008 și nici până acum nu am primit banii. Primarul ne-a tot purtat cu zăhărelul și nu a făcut nimic”, a declarat Ioan Man. 

 

Luni, 12 august, la ora 14.00, din conturile Primăriei Dej a fost ridicată suma de 500.000 de euro și vărsată în conturile Sindicatului Edilica.

 

În sentința prin care este respinsă cererea Primăriei Dej de blocare a executării silite instanța de judecată îl pune la zid pe edilului Morar Costan (foto), spunând că a găsit bani pentru petrecerile orașului, dar nu și pentru plata datoriilor. ”Instanța constată că, în loc să-și achite datoria față de intimatul sindicat, debitorul aproba prin buget și rectificările acestuia alocarea unor sume de bani pentru organizarea de activități și manifestări culturale, artistice și sportive în fiecare an pe cheltuiala sa, ca de exemplu zilele orașului”, se arată în motivare.

 

 

 

Primăria municipiului Dej ar putea rămâne în aceste condiții fără bani de salarii în această lună.

-------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE

 

Primarul municipiului Dej, Morar Costan, susține că a alocat  suma de 2.269.370 de lei lei, aferentă sporului de dispozitiv, rezolvand momentan situatia generată de blocarea conturilor de funcționare ale Primariei Dej.

 

Edilul susține că situatia treneaza din anul 2008, inca dinainte de a prelua el mandatul, cand in urma procesului intentat Primariei Dej, de catre Sindicatul Edilica, s-au emis sentinte judecatoresti definitive care obligau primaria sa plateasca salariatilor spor de dispozitiv si indemnizatie de concediu in valoare de aproximativ 3.600.000 lei.

 

Nemultumirea mea este ca s-a ajuns aici datorita unei defectuoase gestionari a banului public, astfel ca la preluarea primului meu mandat de primar in 2008, pe langa suma de 36 miliarde lei vechi, care reprezenta sporul de dispozitiv si indemnizatie de concediu, aveam de platit un credit deja angajat, în valoare de 315 miliarde lei,  dar si datorii de 90 de miliarde lei (facturi neachitate).  Toate acestea au adus Primaria Dej la  cea mai mare datorie publică, pe cap de locuitor din țară. Din pacate acum suportam consecintele faptului ca desi anterior anului 2008, s-a angajat un credit de 315 miliarde lei vechi, suma de 36 miliarde lei vechi, stipulata in sentinta nu a fost platita, fiind nevoiti sa achitam acum aceasta suma, in conditii de criza.

 

In acest context, am facut tot ce a fost posibil pentru a gestiona situatia si a evita un blocaj financiar. Am luat decizia de a distribui sumele prevazute de sentinte , prin esalonari, pe perioada 2008-2016, respectand astfel legislatia prin cele doua ordonante emise in 2009 si 2010. Astfel, pana in primul semestru al anului 2013, am reusit sa achitam aproximativ 12 miliarde lei vechi, din sentintele definitive.

 

La aceasta suma se adauga anual cele 35-40 miliarde lei vechi alocate pentru rambursari si dobanzi la credit. 

 

Cu toate acestea, Sindicatul Edilica, a gasit o portita legislativa si a cerut executarea sentintei din 2008, prin propirea conturilor institutiei, fiind de parere ca OUG 71/2009 cu modificarea din 2010, nu se aplica in speta, decat sentintelor definitive aparute dupa data de 31.12.2009 .

 

Primaria Dej a depus la Judecatoria Dej o cerere de suspendare provizorie a executarii silite, aceasta fiind respinsa, unul din motivele invocate fiind  ca institutia a alocat bani pentru Zilele Municipiului Dej si nu pentru plata sumelor prevazute de sentinta. Tin sa precizez ca manifestarile culturale organizate in municipiu, nu au nici o legatura cu plata sporului de dispozitiv. Suma alocata pentru zilele orasului,in cadrul carora a avut loc si traditionalul Festival Samvs ajuns la a 36-a editie, a fost in valoare de 1.500.000 lei, suma alocata, odata cu aprobarea bugetului pe anul 2013. Din aceasta suma, un procent de peste 50%, respectiv 770.000 lei vechi, a fost recuperat din inchirierea spatiului public in timpul manifestarilor. Asadar, acest argumentul care a stat la baza respingerii cererii de suspendare provizorie a executarii silite, mi se pare nefondat si lipsit de realitate. Nu putem sa ingropam un oras, pentru ca cineva a lasat datorii de miliarde. Orasul trebuie sa se dezvolte in toate domeniile, inclusiv in cel cultural.

 

Cu toate acestea am reusit sa aloc suma de 2.270.000 lei, pentru a fi distribuita de catre sindicat, salariatilor, conform sentintei, moment in care dupa doar cateva minute, a fost deblocat si contul de functionare al primariei.

 

Am luat aceasta decizie pentru a nu obstructiona activitatea primariei si a nu impiedica dezvoltarea orasului.

 

In aceasta situatie singura varianta de dezvoltare a orasului, consta in accesarea de fonduri europene.

 

Asteptam sentinta definitiva, in care instanta  de judecata va analiza pe fond contestatia la executare, inaintata de primarie, pronuntand o hotarare temeinica si legala in favoarea institutiei, care prin plata esalonata a sumelor, a respectat legislatia in vigoare”, a declarat primarul municipiului Dej, Morar Costan.

Comentarii Facebook