Bloc de 6 etaje pe Observatorului, peste un spațiu verde și o parcare publică. Construiesc băieţii lui Mărghitaş, fostul rector al USAMV

 

Moda blocurilor construite în parcări sau pe spaţiile verzi continuă la Cluj şi în timpul mandatului primarului Emil Boc. 

 

Un scandal uriaş a izbucnit zilele trecute cu sute de oameni care locuiesc în blocul de pe strada Observatorului 109, din cartierul Zorilor. Oamenii au făcut un mare scandal şi au ameninţat că vor merge la Primăria Cluj-Napoca unde îi vor linşa pe funcţionarii de la Serviciul Urbanism, pentru că au emis o autorizaţie de construire pentru edificarea unui bloc chiar pe parcarea blocului şi pe spaţiul verde. ”Noi ne-am mutat aici înainte de 1989 şi de când locuim aici în zona a fost o parcare construită chiar de comunişti şi un spaţiu verde cu sute de trandafiri. Noi chiar nu înţelegem cum se dau asemenea autorizaţii de construire? Chiar nu vine nimeni de la Primărie să vadă că zona nu mai suportă încă un bloc cu cinci etaje? Chiar trebuie să sufocăm cartierele cu blocuri peste blocuri, lipite unele de altele. Noi nu vom tolera şi mergem şi peste Boc dacă trebuie”, a spus un locuitor al blocului 109 de pe strada Observator.

 

 

Locuitorii nu au ştiut nimic despre construcţia acestui bloc şi nici nu au fost consultaţi în momentul emiterii avizelor de mediu şi construire, astfel ar fi contestat emiterea autorizaţiei de construire. ”Noi am aflat abia când am rămas fără gaz şi au împrejmuit zona. Au lucrat la mutarea conductei de gaze naturale şi au împrejmuit zona cu o bandă albă”, mai spune un alt nemulţumit.

 

Reprezentanţii Primpăriei Cluj-Napoca au dat din colţ în colţ când au fost întrebaţi de ce s-a autorizat construirea unui bloc pe spaţiul verde din zona cu pricina. ”Trebuie să depuneţi o cerere de informaţii”, a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

 

 

Surse din cadrul instituţiei ne-au declarat că în zona respectivă a fost emisă autorizaţia de contruire 1035 din data de 26 august 2013 şi că urmează să fie contruit un bloc cu patru etaje, un al cincilea retras şi un alt etaj tehnic. Cu alte cuvinte, şase etaje. 

 

 

Autorizaţia de construire 1035 a fost emisă la solicitarea a două societăţi comerciale. Una, Romdesing SRL, unde acţionari şi administratori sunt fraţii Septimiu şi Victor Mărghitaş, băieţii profesorului universitar Alexandru Mărghitaş, preşedintele Senatului Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. Mărghitaş este un simatizant al PSD şi face parte din grupul de prieteni ai fostului ministru de INterne Ioan Rus, fiind un apropiat al acestuia. 

 

 

A doua firmă care este beneficiara autorizaţiei de construire de pe strada Observatorului este Inter Vega Impex SRL, unde administratori sunt Cătălina Dimideschi şi Elena Ciungan. Potrivit unor surse din domeniul imobiliarelor, Cătălina Dimideschi este o apropiată a arhitectului Bogdan Petrina, biroul de arhitectură al acestuia fiind cel care s-a ocupat de alte invetiţii derulate de aceasta. Un exemplu, în acest sens, sunt două blocuri, cu câte şase apartamente, care au fost construite pe strada Măceşului din Cluj-Napoca.

 

Băieţii lui Mărghitaş sunt, mai nou mari dezvoltatori imobiliari. Un alt scandal în care au fost implicaţi s-a înregistrat pe strada Dâmboviţei din Cluj-Napoca, unde Romdesing SRL construişte un bloc de şapte etaje, tot pe un spaţiu care era considerat de locuitori ca fiind spaţiu verde. Oamenii susţin că blocul, de pe strada Dâmboviţei, deşi are şapte etaje, se construieşte la câţiva metri de un alt bloc, fără a se respecta distanţa minimă dintre cele două blocuri.

----------------------------------

UPDATE

 

Terenul respectiv, utilizat initial ca si parcare a fost retrocedat catre fostii proprietari. Beneficiarii proiectului au solicitat primariei emiterea unei autorizatii de construire in concordanta cu prevederile PUG-ului in vigoare - motiv pentru care nu a fost necesara trecerea proiectului prin Consiliul local (acest for aproba numai constructiile autorizate in baza unor exceptii de la PUG, prevazute prin PUD si PUZ, in situatiile in care nu se solicita modificari de la PUG nu este necesara aprobarea acestuia)

 

In privinta vecinilor, acestia au fost la Primarie si au discutat cu toate departamentele de specialitate, au fost luate masurile necesare pentru a le gasi alternative de parcare, iar proiectul in sine a fost realizat de catre proiectant cu distante maxime posibile intre imobile, retragerea fiind facuta catre strada, pentru a permite crearea unui spatiu verde si a unui loc de joaca intre imobilele existente si noua constructie. De asemenea, li s-a explicat cetatenilor faptul ca neemiterea autorizatiei de construire de catre municipalitate - in conditiile in care respecta normele legale in vigoare - ar duce la procese in instanta si riscul de a fi obligati la plata de daune materiale considerabile. Pe de alta parte insa, cetatenilor li s-a comunicat dreptul pe care il au de a solicita in instanta anularea autorizatiei pe motivele private pe care le au in vedere pentru a fi impotriva acestui proiect”, au explicat reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook