Guvernul se bucura ca Bechtel isi strange utilajele si pleaca din Romania! VEZI motivul


Guvernul Boc se bucura ca Bechtel isi strange utilajele si pleaca din Romania pentru ca astfel nu va mai trebui sa plateasca penalizari pentru neutilizarea utilajelor.

Compania americana a demarat in ultimele saptamani o ampla desfasurare de forte si isi strange utilajele de la camp -urile de la Savadisla si Chiribis si le muta pe santierele din Kosovo, unde Bechtel construieste o autostrada, si in Oman.

Potrivit contractului de construire a Autostrazii Transilvania, renegociat in urma cu cativa ani, antreprenorul trebuie sa incaseze bani daca utilajele nu lucreaza din lipsa finantarii.

"Dreptul Antreprenorului de a i se plati Rate de Neutilizare pentru Echipamentul Antreprenorului neutilizat in baza si in conformitate cu Subclauza 2.1, care in care evaluarea facuta de Reprezentantul Beneficiarului va include doar calculul valorii totale a acestor Rate de Neutilizare la care Antreprenorul este indreptatit pentru perioada de neutilizare", se arata in contractul renegociat.

Astfel, la un calcul simplu putem vedea ca din luna decembrie, cand a fost inaugurat tronsonul Turda - Campia Turzii, utilajele din campul de la Savadisla au stat si nu s-au miscat, iar statul roman are o nota de plata incarcata.

Datoria totala a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) catre firma Bechtel se ridica in acest moment la 114 de milioane de euro, bani pentru lucrari efectuate si neplatite.

Purtatorul de cuvant al companiei Bechtel, Bogdan Sgarcitu, a confirmat faptul ca in contract exista aceasta "Rata de Neutilizare pentru Echipamentul Antreprenorului", dar care inca nu a fost calculata.

"Exista in contract o prevedere ca pentru perioada in care nu se lucreaza, in functie de utilaje, sa percepem o taxa de neutilizare, care difera in functie de fiecare utilaj in parte. Nu am mai lucrat pe Cluj spre exemplu din decembrie, dar inca nu am perceput aceasta taxa. Datoriile pe care pe are CNADNR catre noi nu includ si aceasta penalitate, care este ceva ce noi am putea solicita", a mai spus Bogdan Sgarcitu.

Oficialul Bechtel sustine ca in ultimele saptamani nu au mai purtat nicio discutie cu reprezentantii CNADNR, privind continuarea lucrarilor pe autostrada Transilvania.

 

Citeste si...

Americanii de la Bechtel pleaca pe "ascuns" din Romania EXCLUSIV

Comentarii Facebook