Istanbul - Pas cu pas, pe doua continente

 

Turcia este o destinație de care nu te saturi și care te surprinde de fiecare dată. Spiritul turcilor este extraordinar, iar pe mine, ca și turist, m-a captivat încă de la prima vizită. În expediția de azi vă voi povesti cum puteți vedea o parte a Turciei, diferită de cea cunoscută de mulți, cea din resorturile de 5 stele.

Turcia este o țară uriașă, având orașe cu 20 de milioane de locuitori, cum este Istanbulul, dar și alte mari aglomerări urbane. Eu am mers în această excursie cu autocarul pe ruta Cluj-Napoca - Istanbul - Kushadasi și retur. Mulți spun că este obositor drumul, dar mie unul îmi place pentru că ai timp să vezi mult mai multe locuri, iar în autocar se leagă și prietenii.

Am pornit spre Turcia în dimineața zilei de 14 aprilie la ora 6.00. Drumul prin România a fost cel mai greu. Am făcut până la Giurgiu circa 12 ore, într-o Românie care se modernizează numai în graficele guvernanților, pentru că în rest se circulă pe aceleași drumuri făcute de Ceaușescu. Intr-un final am ajuns la graniță, am traversat Podul Prieteniei și si iata-ne ajunși în Bulgaria. 

Drumul până la Istanbul a fost liniștit, am traversat Bulgaria și o parte din Turcia noaptea, ajungând în metropolă în dimineața zilei de miercuri. Ghidul pentru această primă parte a trip -ului a fost simpatica Sofia But, pe care toată lumea o striga ”Sofi”. Povestea ei este specială. Viața a obligat-o să lase România timp de 10 ani pentru viața grea din Italia, unde a lucrat pentru a-și face un rost. Între timp a făcut cursuri de ghidaj, a absolvit cursurile Facultății de Geografie, chiar dacă a trecut de prima tienerețe, și se ocupă de îndrumarea turiștilor în pelerinajele religioase, dar este specializată și pe Istanbul. 

Sofi ne-a explicat de la început, într-un dulce grai ardelenesc, de la Sălaj, locul ei de baștină, că ”Pentru a nu vă pierde în Istanbul e musai să țineți cont că orașul este străbătut de o linie de tramvai. Trebuie să știți de unde ați pornit, să mergeți pe linia de tramvai și nu vă veți pierde”. Sfaturile au fost excelente, pentru că de la hotelul la care am fost cazați era relativ ușor să ajungi la linia de tramvai, iar de acolo să bați la pas pe rând: marele bazar, Catedrala Sfânta Sofia și Moscheea Albastră, dar și impresionatul Palat Topkapî. Toate aceste obiective pot fi văzute în circa 2 -3 ore la pas. 

Am stat în Istanbul numai o zi, acesta fiind itinerariul ageției Alis Holiday, care le oferă turiștilor și șansa de a vedea frumosul oraș, la întoarcere din sejurul petrecut în Kusadasi. Timpul a fost scurt, dar profitând de explicațiile ghidului Sofi poți să îți faci o idee despre locurile văzute și chiar să ai câteva ore să negociezi cu turcii prin bazar. 

Prima oprire am făcut-o la Moscheea Albastră, din Piața Sultanahmet. Aceasta are 6 minarete și a fost construită între anii 1609 și 1616, în timpul domniei sultanului Ahmed I, de către arhitectul Mehmet Aga. Numele de Moscheea Albastră din Istanbul vine de la cele aproximativ 21.000 de panouri interioare de faianță, majoritatea de culoare albastră. Rangul unei moschei se măsoară prin numărul de minarete, iar din acest punct de vedere Moscheea Albastră a Sultanului Ahmed rivaliza cu cea de la Mecca. Pentru că a fost criticat pentru îndrăzneala lui, sultanul a fost nevoit să găsească o soluție și a plătit ridicarea celui de-al șaptelea minaret la moscheea de la Mecca, de lângă piatra Ka’aba. 

Moscheea Albastră este situată în vecinătatea Catedralei Sfânta Sofia, construită în 537 ca biserică ortodoxă, dar transformată apoi în moschee, după anul 900. Acum aici funcționează un muzeu, vizitat de milioane de turiști. 

Extrem de frumos este și un parc situat în această zonă, unde turiștii pot admira mii de lalele. Copiii se joacă pe iarbă, iar turiștii se odihnesc, fiind un loc extrem de pașnic.

Palatul Topkapî, ”casa” celebrului sultan Suleyman Magnificul, este un alt obiectiv turistic din zona pieței Sultanahmet. Acesta a fost reședința sultanilor timp de 400 de ani și are o suprafață de circa 700.000 mp. Turiștii stau la coadă pentru a vizita acest impresionat edificiu, iar vizitarea durează circa 3 ore, dar merită.

Probabil cea mai interesantă atracție a Istanbului este Marele Bazar. Când am auzit cum se numește am crezut că este vorba despre o exagerare turcească, un orgoliu local, dar ajuns în bazar am înțeles că nu este vorba despre o exagerare, locul era chiar exagerat de mare. Practic vorbim despre un oraș în interiorul orașului. 

 

Grand Bazaar sau Kapali Çarsi din Istanbul are 61 de străzi și 4.000 de magazie. Te poți pierde ușor în bazar, pe străduțele înțesate cu magazile și turci care nu știu cum să îți fie pe plac. Sunt binevoitori, deloc agresivi,  desi mă așteptam să fie mai insistenți. Cei care vor să cumpere rahat turcesc sunt ademeniți cu o mică degustare, dar se poate și negocia foarte ușor un preș mai bun. Sofi ne-a spus că orice preț ne-ar oferi turcii noi trebuie să dăm 50% sau chiar mai puțin. ”Oricum ar fi, dacă ei nu vor să vândă pentru că nu le rentează, nu vor vinde. Distracția negociatului face toți banii. Trebuie să prindeți gustul, pentru că turcii nu se supără dacă suntți negociatori duri”, ne-a sfătuit Sofi.

Bazarul oferă de toate. Aur, haine, articole din piele covoare și multe alte minuni de care te îndrăgostești pe loc. Se spune că îți trebuie câteva zile să vizitezi locul, pentru că la început ești copleșit. Așa am pățit și eu. După circa o oră am renunțat la bazar, pentru a mă bucura și de lumina zilei, bazarul fiind acoperit. 

Afară, comerțul este de asemenea înfloritor. Ce m-a impresionat a fost că toate străzile sunt înțesate la propriu cu magazine, iar ofertele erau excelente. Reduceri de 50% la patofi și alte articole de îmbrăcăminte, ceea ce îi făcea pe turiști să scoată banii din buzunar. Comercianții sunt adevarați artiști, vorbesc fluent câteva limbi și chiar am găsit un turc care vorbea română foarte bine, cu toate că nu a locuit în România. ”Am avut multe afaceri cu români. Așa am învățat”, ne-a spus Ahmed, care are un magazin de cămăși. Atras de produsele frumoase a urmat o negociere și, fără să am o explicație, pentru că la alte negocieri am eșuat, lui am putut să îi ofer numai jumătate din prețul cerut. La început a strâmbat din nas, dar când a văzut că vreau să plec a acceptat, cu toate că părea că îmi face un favor. Este o artă a turcilor de a face bani. Poate că spera un mic bacșiș. Încă nu am atâta experință ca să pot să îi ”citesc”, dar îmi propun să mai merg în Turcia, așa că voi mai experimenta.

Obosit de atâta drum am pornit spre hotel, cu gândul să găsesc și un restaurant pentru că plimbările m-au secătuit de energie. Așa am ajuns la un restaurant unde mâncau localnicii. Habar nu am avut la început. Foamea era prea mare și am zis că intru unde arată a restaurant cu mâncare gătită, nu a shaormerie. Surpriza a fost mare și atunci mi-am adus aminte de vorbele lui Sofi: ”Să mâncați unde mănâcă localnicii. Acolo veți avea experiențe plăcute”.

Am comandat pui și mi-a adus jumătate de pui cu orez și salată. O porție a fost 20 de lire (adica aproximativ 7 euro), plus apa plată. Servirea a fost excelentă, cu toate că lucrurile diferă față de cele din restauratele de la noi. Dar daca vreți sa simtiti cum traiesc turcii, e bine sa îmi urmați exemplul.  

Seara a venit prea repede, iar oboseala de peste zi și-a spus cuvântul. Am trăit 12 ore intense în Istanbul și urma a doua zi un drum de 10 ore spre Kusadasi, așa că am decis să pun punct expedițiilor. 

La hotel am mai tras cu urechea la poveștilor colegilor de excursie. Unii au mâncat pește prăjit în bazar și au spus că merită. Alții, cât timp eu am mâncat ca un turc, au fost cu metroul pe sub strâmtoarea Bosfor. Acesta este primul tunel care leagă două continente, astfel poți trece din Europa în Asia în câteva minute. Cei care au ales această excursie plănuită de Sofi spun că a meritat. Vă las pe voi să descoperiți acest lucru. 

Au fost și care s-au rupt total de grup și au cunoscut Istanbulul pe cont propriu. Oricum ar fi și orice decizie ați lua sunt sigur că nu aveți cum să greșiți. Atracțiile orașului sunt pe toate gusturile. 

În episodul următor vă voi descrie ce am văzut la Kusadasi.

Excursia a fost oferită de Alis Holidays. Ofertele pot fi studiate AICI, cazările fiind pe toate gusturile. 

Comentarii Facebook