Sambata 2 Decembrie

Zile libere în iunie 2023: Angajații români vor avea două sărbători legale, Ziua Copilului şi Rusaliile


Românii ar urma să aibă parte de o minivacanţă la începutul lunii iunie 2023, când avem Ziua Copilului şi Rusaliile, există însă o diferență între angajații la stat și cei din mediul privat.

Începutul lunii iunie vine cu o nouă minivacanță de 5 zile pentru românii bugetari. În schimb, angajații din mediul privat se vor bucura de o vacanță cu o zi liberă mai puțin.

Angajații din România vor intra într-o nouă minivacanță la începutul lunii iunie. Bugetarii vor profita de alte cinci zile libere consecutive, în timp ce angajații de la privat vor avea trei zile libere legate, după care una în cursul săptămânii.

În luna iunie există trei zile libere legale: 1 iunie, Ziua Copilului și cele două zile de Rusalii, 4 și 5 iunie 2023.

Autoritățile au decis ca ziua de vineri, 2 iunie 2023, să fie liberă pentru angajații de la stat, astfel încât bugetarii vor intra în minivacanță joi, 1 iunie 2023 până luni, 5 iunie 2023.

Ziua de 1 iunie 2023 pică într-o zi de joi, iar angajații de la privat vor reveni la birou vineri, 2 iunie 2023, însă vor profita de un weekend prelungit, luând în considerare faptul că luni este a doua zi de Rusalii.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Conform legislaţiei, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Comentarii Facebook