Vineri 19 August

Varză a la Cluj! Aceasta este fără dubii rețeta cea mai autentică a Clujului. Cum se prepară pe stil vechi


Varza a la Cluj este fără îndoială cea mai bună carte de vizită pentru oraș. Cine vine și o gustă într-un local cu specific ardelenesc, sigur va mai reveni. Așa zice vorba locului.

Rețeta este cunoscută, dar secretul este cantitatea în care este preparată. Greu va ieșit acasă acest preparat, așa cum iese la Vărzăria din Cluj-Napoca. 

Untitled.jpg

Varză a la Cluj - Ingrediente

- o varză murată mărișoară, tăiată mărunt

-  500 g carne tocată, amestec de vită și porc

- 100 g de șuncă afumată sau kaizer sau cârnați afumați

- 150 g orez

- 2 cepe

- 100 ml bulion de roșii

- 100 g smântâna

- 1 lingură de paprika dulce aromată

- 1 lingură de cimbru uscat

- 1 linguriță de chimen măcinat (opțional)

- 1 linguriță de mărar uscat sau semințe de mărar (opțional)

- ulei

- sare

- piper

Varză a la Cluj - Mod de preparare

Pasul 1. Mai întâi se va fierbe orezul într-o oală cu apă cu puţina sare. Apoi, ceapa se taie mărunt și se călește în puţin ulei. În aceeași oală, se va adăuga și carnea condimentată, când ceapa devine sticloasă. Se călește carnea împreună cu ceapa timp de 7-8 minute, amestecând frecvent, până când se deschide la culoare complet, apoi se oprește focul.

Pasul 2: Se toacă varza fâșii subțiri și se pune la călit într-o cratiță sau tigaie mare, încăpătoare. Varza se călește cam 15-20 de minute, pe foc mediu, amestecând deseori, până ce începe să se înmoaie.

Pasul 3. Odată ce varza acră a început să se înmoaie, se oprește focul și se condimentează varza cu piper măcinat după gust și mărar sau semințe de mărar (dacă se dorește). Sare nu punem, pentru că varza e deja sărată.

Pasul 4. Toate ingredientele de mai sus se vor așeza într-o tavă de cuptor, astfel: un strat de varză tocată, un strat de orez fiert, un strat de carne, încă un strat de orez și apoi încă unul de varză.

Pasul 5. Peste straturile de orez, carne și varză se va turna în continuare, bulionul. Tava se pune la cuptor pentru 30 de minute. Aproape de final, tava se scoate și se toarnă smântâna (cât de multă doriți), apoi Varza a la Cluj se mai lasă încă vreo 10 minute la cuptor. Se servește atât caldă, cât și rece.

Dacă nu sunteți 100% mulțumiți, puteți oricând veni la Cluj și găsiți produsul în localurile tradișionale. Recomandarea noastră este Vărzăria, de pe Bulevardul Eroilor. 

Urmăriţi-ne

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi cele mai noi stiri!

Comentarii Facebook