Un colț de rai în minunatul Ardeal! Conacul secuiesc din „inima Trascăului” care atrage turiștii din toată țara ca un magnet


La poalele Pietrei Secuiului, într-o zonă ce pare desprinsă din basme, se află Conacul Secuiesc din Colțești. Arhitectura acestuia pare desprinsă din imaginea tradițională a satelor Rimetea și Colțești, două obiective vizitate de mii de turiști anual.

Frumusețea conacului este indiscutabilă, dar și prețurile sunt pe măsură. Pentru un cuplu, prețul unei nopți de cazare ajunge în jur de 500 de lei, potrivit unei platforme de închiriere. 

conac2.jpeg

foto. Biro Zoltan Alexandru/I LOVE TURDA

În judeţul Alba, la cinci kilometri de satul Rimetea, se află unul dintre cele mai vechi monumente arhitecturale păstrate până în prezent în Transilvania.

Pe drumul ce porneşte dinspre Rimetea şi merge către Aiud se ajunge în satul Colţeşti (germană: Sankt Georgen, maghiară: Torockószentgyörgy). De acolo şi până la Cetatea Colțești, distanţa poate fi parcursă pe jos în aproape o oră. Traseul este uşor, cu privelişti superbe pe măsură ce înaintezi spre creasta dealului. Există şi posibilitatea unui urcuş abrupt, mai scurt, mergând drept spre cetate, dar mult mai dificil.

Peisajele sunt foarte frumoase, tot traseul este în plan deschis și oferă vederi către Colții Trascăului și Piatra Secuiului, dar și către Depresiunea Trascăului – satele Rimetea și Colțești şi culmile înconjurătoare.

De sus, punctele de belvedere sunt impresionante şi poate fi observată toată regiunea.

ol.jpeg

Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești, cum mai este cunoscută, este situată la o altitudine de 740 de metri pe un deal stâncos cu două pante abrupte. Este considerată de unii istorici cea mai veche construcţie din Transilvania care poate fi observată şi astăzi. A fost ridicată în anul 1296 de către voievodul Thorotzkay, după invazia tătarilor din anul 1241.

Familia Thorotzkay a stăpânit ţinuturile din Valea Trascăului timp de câteva sute de ani, stabilindu-se aici după invazia mongolă din 1241-1242. Iniţial, construcţia a fost o simplă cetate de refugiu pe culmile stâncoase ale Pietrei Secuiului. Ulterior, cetatea a fost cedată de către familia nobiliară secuilor din scaunul Arieş, în schimbul protecţiei nobiliare şi al unor posesiuni şi domenii.

Comentarii Facebook