Duminica 28 Aprilie

Uită de Maldive sau Thailanda! Colțul de rai din Ardeal unde albastrul apei concurează lejer la frumusețe cu alte lacuri din destinații exotice


Ardealul are „Maldivele” sale la Aghireșu, în județul Cluj. Laguna Albastra este o adevărată nestemată, aflată la numai 30 de kilometri de Cluj-Napoca. Lacul fură privirile tuturor vizitatorilor prin culoarea sa unică.

Lacul supranumit şi Laguna Albastră, datorită culorii apei încărcate cu praf de argilă, nu este unul natural, ci este apărut pe locul unde s-a extras pe vremuri argila albă. Această mină a fost inundată de izvoarele subterane, care au pătruns prin pânza freatică fragilă a caolinului. De asemenea, în aceste gropi s-au adunat apele meteorice, iar terenul nisipos din jur a fost sculptat şi el de şiroaiele de ploaie. Până în anii ’90 în lac existau și pești, dar în urma unor lucrări din anul 1995, lacul a secat, apoi apa s-a strâns din nou. 

laguna.jpeg

Albastrul apei, comparat cu cel pe care-l găseşti în Marea Mediterană, reuşeste să atragă anual o mulţime de turişti. Dacă ajungi în comuna Aghireşu din Cluj, vei descoperi cu încântare un peisaj de poveste, în jurul Lagunei poţi găsi mult stufăriş iar la marginea sa poţi descoperi o pădure de gorun. 

Acces: Ruta Cluj-Napoca - Baciu - Garbau - Aghires Fabrici sau Cluj-Napoca - Gilau - Capus - Garbau - Aghires Fabrici sau tot pe aceasta ruta după Paniceni faceți dreapta pe la Cabana Leghia – sat Leghia - Aghires Sat - Aghires Fabrici.

Comentarii Facebook