Miercuri 17 August

Turiștii care merg în Egipt au o nouă atracție! Egiptenii se pregătesc să expună sute de noi sarcofage


Egiptul a prezentat luni, 30 mai, 250 de sarcofage şi 150 de statui de bronz descoperite în necropola Saqqara, situată în zona de sud a metropolei Cairo.

Descoperirea este cea mai recentă dintr-o serie de descoperiri arheologice importante în regiune, conform AFP şi Xinhua, citate de Agerpres.

Locul unde au fost făcute descoperirile, situl Saqqara, se află la circa 16 kilometri sud de celebrele piramide de pe platoul Giza, este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO şi este cunoscut pentru celebra piramidă în trepte a faraonului Djoser, prima din epoca faraonică.

Acest monument, construit în jurul anului 2.700 î.Hr. de arhitectul Imhotep, este considerat unul dintre cele mai vechi de pe suprafaţa globului.

A fost descoperită statuia arhitectului Imhotep, cel care a revoluționat arhitectura antică

Printre cele 150 de statui descoperite se numără una a arhitectului Imhotep, care era de asemenea medic. Inventatorul construcţiei în piatră şlefuită, Imhotep „a revoluţionat arhitectura” în lumea antică, a spus luni Mostafa Waziri, directorul Consiliului Suprem al Antichităţilor.

”Descoperirea mormântului lui Imhotep” este unul dintre principalele obiective ale misiunii arheologice în cadrul căreia au fost realizate deja patru stagii de săpături la acest site”, a adăugat Waziri.

Au fost găsite statui cu zeitățile Osiris, Isis, Hathor, Amon-Min, Nefertum și Anubis

Pe lângă statuia lui Imhotep, au fost dezgropate şi altele în bronz reprezentând zeităţi ale panteonului egiptean „Osiris, Isis, Hathor, Amon-Min, Nefertum şi Anubis,” a anunţat Ministerul Turismului şi Antichităţilor într-un comunicat.

De asemenea, în unul dintre ele, un papirus „intact” şi „sigilat” găsit de arheologi a fost imediat transferat la laboratorul Muzeului Egiptean din Piaţa Tahrir, Cairo, pentru restaurare şi analiză.

Estimat la nouă metri lungime, el conţine cu siguranţă capitole din Cartea morţilor, potrivit directorului.

Aceste descoperiri vor fi mutate în noul „Marele Muzeu Egiptean” de lângă platoul Giza, care ar trebui deschis în acest an.

Comentarii Facebook