Ținutul apelor vindecătoare și al conacelor de tradiție. Este locul din Transilvania vânat de străini și știut de puțini români!


Mai mulți turiști susțin că satul din estul Transilvaniei este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România. Satul Cernat, din județul Covasna, este cunoscut pentru apele vindecătoare și conacele maiestuoase. Este vizitat de mii de turiști în fiecare an.

În sat se regăsesc tradiții superbe, preparate specifice zonei, obiceiuri străvechi și muzee fascinante, sunt doar câteva din atracțiile care îi conving pe turiști să facă excursia către satul Cernat din Transilvania.

1.jpeg

Este localizat în Depresiunea Târgu Secuiesc, la poalele estice ale munților Bodoc, prin care trece DN11, drumul național care leagă orașele Brașov, Târgu Secuiesc și Onești. Este alcătuit din două așezări distincte din punct de vedere geografic: Cernatul de Sus și Cernatul de Jos.

Situat pe tărâmul de la Curbura Carpaților, așezarea din inima Ardealului atrage mii de turiști în fiecare an. Reprezintă un loc special în care cultura se împletește cu tradițiile și obiceiurile românești.

6.jpeg

Unul dintre atracțiile principale ale satului este muzeul ”Haszmann Pal”, în care vizitatorii pot vedea contribuțiile mai multor români, care au donat de-a lungul timpului lucruri păstrate de la bunici și străbunici pentru a îmbogăți patrimoniul muzeului. Aici se poate vedea o expoziție care conține mii de piese rare, de colecție.

Satul a fost atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1332. Pe teritoriul Cernatului au fost făcute descoperiri arheologice care demonstrează prezența și activitatea umană cu mult înainte de acest an.

7.jpeg

În locul unde se află biserica reformată arheologii au descoperit un strat cu ceramică pictată Ariușd-Cucuteni, ceramică decorată cu sfoară aparținând culturii Coțofeni și un strat de cultură dacică din a doua epocă a fierului.

„Pe dealul ‘Vârful cu mesteceni’ au fost descoperite topoare de piatră din epoca neolitică, o secure de bronz și fragmente ceramice din epoca bronzului.

Pe teritoriul satului s-au găsit un fragment dintr-un vas lustruit și o cană ce ar putea aparține epocii medievale.

În locul numit ‘Dealul de aur’, cu ocazia săpăturilor făcute din 1961, s-a identificat o așezare Starcevo-Criș.

În locul numit ‘Pământul lui Róbert’, s-a găsit o așezate antică unde au fost descoperite fragmente ceramice lucrate manual sau la roată, vase de import (Mirmeki) fragmentare, din epoca dacică (sec. III-II î.e.n.) și fragmente de ceramică romană din secolul al II-lea.

Pe malul drept al văii Cernatului a fost descoperit un semibordei cu pietrar aparținând unei așezări din sec. XI – XII, iar în locul numit ‘Grădina Sfântă’ au fost găsite urmele unei biserici romanice din secolul al XIII-lea.

Pe înălțimea „Cetatea Ika” se găsesc resturile unei cetăți cu zidurile din piatră legate cu pământ, de formă ovală și turnuri, datând din sec. XIII – XIV”, notează cei de la Turist prin România.

Comentarii Facebook