Cabană de o frumusețe rară din Beliș, cu un trecut bogat, lăsată în paragină: „Îmi aduc aminte, când eram copil mă duceau ai mei acolo”


O cabană de o frumusețe deosebită a devenit subiect de discuție pentru mai mulți clujeni, preocupați de soarta clădirii. Cabana se află chiar lângă barajul Beliș-Fântânele și este recunoscută de mulți, deoarece amintirile mai multor clujeni se leagă de vechea clădire, lăsată acum în paragină.

„Știe cineva de ce a fost abandonată aceasta cabana la lacul Belis?” - A fost întrebarea unui clujean nedumerit, care a fotografiat cabana „uitată de lume” de pe malul lacului. Acesta a distribuit fotografia pe o rețea de socializare, alături de întrebarea menționată mai sus.

cabana belis.jpg

Mai mulți clujeni au încercat să vină cu explicații pentru abandonul clădirii.

„Făcea parte pe vremea ei din complexul stațiunii turistice Beliș (încă face, în vorbe nu și fizic după cum se poate observa). După ani și ani, a ajuns în paragină, stațiunea fiind trecută din proprietate de stat în privată (sigur, asta nu justifică faptul că a fost lăsată așa de izbeliște). 

La vremea ei, era un loc unde se organizau evenimente (chiar și nunti). Acum, în apropierea ei se regăsește restaurantul care a fost resuscitat de câteva ori. Am citit recent o știre că ceva afacerist din domeniul imobiliarelor a cumpărat întreg complexul turistic și urmează să se construiască ceva hotel, pensiuni, renovarea restaurantului actual etc. Rămâne de văzut că povești au tot fost de-a lungul anilor pe tema asta”, a fost una din presupunerile clujenilor.

Într-adevăr, milionarul Laurențiu Russo a plătit 5 milioane de euro pentru complexul turistic de pe malul lacului Beliș, însă nu se știe exact dacă cabana cu pricina face parte din achiziție.

cabana belis de sus.jpg

Complexul de la Beliș era mândria turismului clujean înainte de Revoluție, dar ulterior a decăzut, cu toate că are o poziție excelentă, fiind chiar pe malul lacului și are acces la apă. Cabana părăginită, adusă în discuție de clujeni se află în apropierea barajului Beliș-Fântânele. 

cabana belis baraj.png

Se pare că mai mulți dintre internauți sunt de părere că abandonul clădirii s-a făcut în mod voit. 

„S-a dorit distrugerea ei pentru a fi achiziționată la preț mult mai mic decât valoarea reală. Îmi aduc aminte, când eram copil mă duceau ai mei acolo pe weekend. Cazare, masă…”.

„Am fost aici la un eveniment organizat de o asociație studențească. Nu pot să înțeleg logica asta cu clădirile lăsate să se degradeze ca să fie cumpărate ieftin peste 10 ani, când în 10 ani poți sa dezvolți zona și să faci profit”, au fost două dintre opiniile clujenilor indignați de starea actuală cabanei.

Comentarii Facebook