Satul magic din Transilvania unde soarele răsare de două ori. Fenomenul unic este specific primelor luni de vară


La mai puțin de 60 km de Cluj-Napoca, o oază de liniște se ascunde în județul Alba. Comuna Rimetea este un veritabil diamant turistic, arhitectura rurală și peisajele mirifice creează o simbioză perfectă în această micuță localitate de la poalele Munților Trascău. Însă, magia acestui loc nu se rezumă doar la aceste două lucruri. Turiștii care vizitează această zonă în primele luni de vară, pot observa un fenomen unic. În Rimetea, soarele „răsare” de două ori.

Nu, fenomenul nu este o iluzie optică, ci ține mai degrabă de relieful zonei. Zecile de creste ale Pietrei Secuiului se află la est (Răsărit) de Rimetea, însă două din ele sunt cu mult mai înalte decât celelalte. De fapt, ele se înalţă atât de mult, încât soarele răsare după prima creastă şi dispare în spatele celei de-a doua (care blochează lumina răsăritului) urmând apoi să răsară din nou, lucru care generează acest fenomen și cucerește privirea turiștilor ce explorează zona în această perioadă a anului.

Abia când soarele depășește Piatra Secuiului se poate spune că a răsărit, la Rimetea. Dublul răsărit al soarelui are loc numai pe timp de vară, la sfârșitul lui iunie și pe parcursul lunii iulie.

Citește și: FOTO. Rimetea, „diamantul” turistic al Transilvaniei. De o frumusețe rară, localitatea arată „desprinsă” din Elveția

rime.jpeg

Foto: Alba 24

Comentarii Facebook