Miercuri 24 Aprilie

FOTO. Rimetea, „diamantul” turistic al Transilvaniei. De o frumusețe rară, localitatea arată „desprinsă” din Elveția


La mai puțin de 60 km de Cluj-Napoca, o oază de liniște se ascunde în județul Alba. Comuna Rimetea este un veritabil diamant turistic. Situată aproape de graniţa cu judeţul Cluj, Rimetea (Torockó) este un loc unic în România, satul este un exemplu perfect al faptului că salvarea unui patrimoniu poate deveni motor de dezvoltare pentru localitățile mici. 

Aşa că, în cazul în care plănuieşti o escapadă de weekend şi nu ştii ce destinaţie să alegi, Rimetea este localitatea potrivită pentru o escapadă, departe de agitația urbană.

Reşedinţa de comună Rimetea, cunoscută şi sub denumirea de Trăscău (limba română), Torockó (limba maghiară) şi Eisenmarkt, Eisenburg (limba germană) este atestată încă din anul 1257 -1272 sub numele de Toroczko. În 1289 este pomenit castrum Turusco, pentru ca la 1291 să apară într-un documentar controversat menţiunea de libera villa Turulzko, denumire ce ar fi atestat statutul de oameni liberi al locurilor. Acest caracter poate fi confirmat de menţionarea în 1470 a oppidum Thorozco şi în 1493 a oppidum Trosko, în timp ce la 1666 se vorbeşte de Thoroczko varos (oraş). Denumirea actuală de Rimetea este contemporană.

rimetea 1.jpeg

Satul Rimetea din județul Alba este considerat pe bună dreptate unul dintre cele mai frumoase sate din România. Istoria, arhitectura rurală și peisajele mirifice creează o simbioză perfectă în această  micuță localitate de la poalele Munților Trascău.

Rimetea este singurul sat din România distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. S-a întâmplat în 1999, ca urmare a eforturilor de conservare depuse de localnici şi de ONG-urile din Ungaria implicate în proiect. Majoritatea caselor secuieşti din Torockó sunt frumos restaurate şi păstrează cu sfinţenie stilul iniţial, toate fiind zugrăvite în alb. Satul se aflată într-o vale (în depresiunea Trascăului), la poalele munţii Trascăului. 

rimetea 2.jpeg

Aşadar, lângă sat se ridică, aproape dramatic, Piatra Secuiului - un perete stâncos foarte spectaculos, înalt de 1129 de metri. Istoria satului, mobila pictată manual în stilul Torockó, instrumentele de uz casnic, la fel şi costumele populare, diferite lucrări realizate “handmade” pot fi admirate atât în muzeul din localitate, foarte frumos amenajat în centrul satului, cât şi în cele mai multe din casele oamenilor, scrie Adevărul. 

În Rimetea ai senzaţia că te-ai teleportat pe tărâmurile elvețiene. Imaginile par desprinse din cărțile cu povești, iar la frumuseţea locului se adaugă ospitalitatea gazdelor astfel încât fiecare turist să aibă parte de impresii de neuitat.

rimetea 3.jpeg

Comentarii Facebook