Satul din Ardeal, cu un drum unic în lume, revine la viaţă. Este o bijuterie rurală nestemată- VIDEO


Satul Alun, din județul Hunedoara, este unic în lume pentru drumul său de marmură, dar trăiește drama localităților mici din România, depopularea. 

Satul Alun este la 30 de kilometri de Hunedoara, centru metalurgic care a atras ca un magnet tinerii. 

Oamenii rămaşi în sat erau destul de înstăriţi. Casele sunt frumoase şi trainice, cu fundaţii de marmură adusă de la cariera Alun. Trei curse plecau de aici, zilnic, spre Hunedoara, cu oamenii care lucrau, în trei schimburi la combinatul siderurgic sau care munceau în minele de la Ghelari şi Teliuc, localităţi traversate de autobuzele care se îndreptau spre oraş. Alţi localnici munceau în cariera de marmură de la Alun şi, câţiva, la cea de piatră de la Crăciuneasa (Lelese)”, îşi aminteşte Gheorghe Popa, unul dintre puţinii săteni din Alun.

Satul are multe case pustii, vara fiind un anotimp în care turiștii își aduc aminte de el.

Ceea ce face din Alun un loc unic în România este drumul său de marmură care coboară de la intrarea în sat, locul unde se află şi cariera de marmură, până la cinci – şase kilometri, în valea Peştişelului, spre Govâjdia, locul unde pornea calea ferată minieră a Hunedoarei. ”Acest drum a fost construit în anii ´60 - ´70, pentru ca structura lui solidă să permită ca blocurile de marmură, de câte 5 – 10 tone, să poată fi coborâte în siguranţă pe panta dealului”, îşi aminteşte Mircea Popa, un alt localnic din Alun.

708483-1624406400-alun-satul-de-marmura.jpg

Cariera de marmură de la Alun a fost exploatată din secolul al XIX-lea, în vremea când Ţinutul Pădurenilor devenise o zonă de interes deosebit pentru statul austro-ungar, datorită bogatelor sale zăcăminte de fier şi a întinderilor de pădure. În anii ´80, de la Alun au fost extrase blocuri de marmură folosite la construcţia Casei Poporului şi tot din Alun îşi au originea coloanele de marmură ce împodobeau vila familiei Ceauşescu din cartierul Primăverii. Cariera de marmură din satul Alun a intrat în conservare de la începutul anilor ´90.

Satul Alun, cu peste 50 de case pustii, cu drumul şi biserica de marmură, are un farmec aparte, care l-a făcut tot mai cunoscut în ultimii ani, povestesc oamenii. Iar în timpul verii, se trezeşte la viaţă.

BT primul Pass - Eveniment de prezentare a unei cariere în banking alături de CEO -ul Ömer Tetik și profesorul Mircea Miclea

Iarna, satul rămâne aproape pustiu. Mai stau aici cele două călugăriţe de la biserica de marmură şi poate ciobanii din zonă. Însă odată cu venirea primăverii, şi mai ales vara, satul se animă. Cei mai mulţi dintre oamenii din Alun locuiesc în Hunedoara, dar se întorc aici pentru a avea grijă de gospodării. Poate nu îi vedem în fiecare zi, dar satul nu e părăsit. Unii aşa au crezut, iar acest lucru ne-a adus şi unele necazuri. Acum, lumea se întoarce mai des, iar multe curţi şi case sunt bine îngrijite. Dacă drumurile din sat şi drumul de marmură ar fi mai bune, oamenii ar rămâne mai mult timp aici”, crede Mircea Popa.

satul-de-marmura-alun-biserica-1.jpg

În momentul de față, satul are mai multe case pustii. Cu toate acestea, în timpul verii, Alun se trezește la viață, iar turiștii vin aici în fiecare an pentru a se bucura de liniște și de priveliștile uimitoare. De asemenea, și cei care au plecat din Alun în Hunedoara se întorc vara în satul unde au crescut.

Comentarii Facebook