Pașaportul devine obligatoriu pentru europenii care intră în Marea Britanie


Începând de azi, paşaportul devine obligatoriu la intrarea în Marea Britanie, una dintre consecinţele Brexitului, care a intrat în vigoare în acest an.

Regatul le cere acum cetățenilor europeni sau elvețieni să prezinte un pașaport valid la intrarea în țară. Astfel, cei care își doresc să ajungă în Marea Britanie în scop turistic sau din alte motive nu vor mai putea intra doar cu o carte de identitate. Această măsură este valabilă inclusiv pentru minori.

Autoritățile au stabilit însă trei excepții de la regulă. Este vorba despre cazurile în care

  • călătorul deţine un permis valid de muncă transfrontalier
  • este autorizat să primească îngrijiri de sănătate în Regatul Unit
  • deţine un permis familial printr-un program UE prin care se duce la familia sa.

Doar în aceste trei cazuri se poate folosi cartea de identitate pentru a trece granița în Regat. Dacă este vorba de un sejur mai lung de 6 luni, călătorii sunt obligați să ceară o viză autorităților britanice. 

De ce această schimbare?

Încă de la începutul Brexit, a existat promisiunea că va exista un control mai eficient al granițelor. Unul dintre mesajele de campanie atunci era:

Într-o lume plină de atât de multe amenințări, este mai sigur să ne controlăm granițele și să decidem noi cine intră în țară, nu să ni se impună asta de către UE”.

Secretarul de Interne al Marii Britanii, Priti Patel, a spus că:

Trebuie să reprimăm cu vigoare infractorii care încearcă să intre ilegal în ţara noastră folosind documente false.

Punând capăt utilizării acestor cărţi de identitate nesecurizate, ne consolidăm frontiera şi răspundem voinţei poporului de a prelua controlul sistemului nostru de imigraţie”, a spus Priti Patel, ministrul britanic de Interne.


Comentarii Facebook