Mai e o afacere Airbnb la Cluj? ”Cam câte zile/luna se închiriază apartamentele Airbnb în Cluj?”


Afacerea Airbnb a ajuns la Cluj-Napoca de mulți ani și a luta mult din ”pâine” hotelurilor. Mulți clujeni au renunțat să mai închirieze apartamentul lunar unor studenți și au trecut la acest sistem, care promite, cel puțin teoretic, câștiguri mult mai grase.

Desigur, dezavantajul la sistemul Airbnb este că trebuie să te ocupi de apartament, să îl păstrezi curat și riști să fie distrus de cei care vin și locuiesc în el. 

Pe o rețea de socializare, un clujean întreba dacă mai este rentabil să închiriezi apartamentul în sistem Airbnb la Cluj. 

Evident că totul ține de afluxul de turiști și de sezonul cald. Evident, că dacă vorbim despre o garsonieră cochetă din centrul orașului, atunci aceasta se va închiria ca pâinea caldă aproape tot anul, dar în timpul verii va fi bătaie pe ea. 

Contează mult în ce perioadă a anului și, lucrând mulți ani pentru Airbnb, pot spune că apartamentele cu rating bun, calitativ amenajate, în perioada caldă a anului cam în proporție 60/70% sunt închiriate, mă refer lunar”, a explicat cineva.

Am auzit și 60% și 82% pentru garsonieră de 2 persoane. Acum, depinde și de zona, să fie de interes pentru turiști. Partea proastă e că nu am găsit nicio firmă serioasă de property management. Adică am găsit una, dar nu se ocupă de apartamente în cartierul unde am eu”, a mai explicat cineva.

Fiind o afacere bănoasă, nimeni nu vrea să ofere informații amănunțite pentru a nu aduce mai multă concurență pe piață. 

Peste 600.000 de turiști au vizitat Clujul în 2023.

Clujul a fost vizitat de 591.477 de turiști,  în primele 10 luni din 2023, cu 10,6% mai mulți decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică Cluj, 19,9% din numărul total de turiști au fost străini ( 117.824).

Cei mai mulți dintre ei fiind din Europa (82% din total turiști străini).

Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, numărul turiștilor străini a crescut cu 34,6%.

Spre finalul anului numărul turiștilor care au vizitat Clujul a fost în scădere, în luna octombrie 2023 fiind înregistrate 59.440 de sosiri în structurile de primire turistică. Comparativ cu luna octombrie 2022 sosirile au scăzut cu 3,2%, iar față de luna septembrie 2023 au scăzut cu 7,2%. 

Durata medie a șederii, în luna octombrie 2023, a fost de 1,8 zile/turist.

Comentarii Facebook