Gustul Ardealului! Satul care a reușit să se reinventeze, iar acum atrage turişti din lumea întreagă. Frumusețea naturală a zonei este de nedescris - VIDEO


Râul Sadului este un sat de munte din Mărginimea Sibiului. Recent, satul a trecut prin numeroase reamenajări, reușind astfel să atragă din ce în ce mai mulți turiști. Aceștia se pot caza în căsuţe din lemn, care oferă un peisaj mai rar întâlnit. 

O asociaţie, alături de zeci de voluntari și-au propus să pună micul sat transilvănean pe harta turistică a României, cu bani veniţi prin PNRR. Acest lucru ar genera experiențe autentice pentru turiști, iar s-ar bucura de o sursă suplimentară de venit.

captura 1.png

Ascunsă între Munţii Lotrului şi Cindrel, comuna Râul Sadului a devenit, în ultimul timp, tot mai căutată de turiştii dornici să descopere viaţa la ţară. Şurile vechi şi colibele păstoreşti au fost salvate de la dispariţie cu ajutorul voluntarilor, iar acum sunt principala atracţie în zonă, potrivit Observator: „Aşa cum puteţi vedea ele sunt realizate din materiale locale. În principiu se foloseşte piatra de rău pentru fundaţii", a declarat Diana, arhitect. Aflată la o altitudine de 800 de metri, comuna sibiană este renumită pentru păstorit. Turiştii care doresc un sejur lipsit de agitația urbană, se pot caza în căsuţe din lemn construite după modelul vechilor adăposturi folosite de ciobanii din Mărginimea Sibiului.

in text 2.jpg

„Casuţa din spate înglobează, aduce la un loc, şi ce e în afară şi ce e înăuntru, tot ce am învăţat noi în ultimii trei ani renăvând colibe şi având grijă de ceea  ce e în sat", a declarat Cristian Cismaru, coordonator de proiect. În acelaşi timp, iniţiatorii proiectului "Cultivarea Frumosului în Ţara Colibelor" vor şi să încurajeze localnicii să folosească mai mult resursele zonei. „În primul rând să reaprecieze, ce alte generaţii apreciau. Să aprecieze ceea ce au acum şi să înveţe să prindă de la noi anumite moduri prin care să folosească aceste resurse cât mai sustenabil şi cât mai tradus în lumea reală", a mai adăugat Cristian.

captura 2.png

„Încercăm să facem ca tineretul din comună să conștientizeze faptul că ce avem noi acasă, poate fi valorificat altfel şi din asta ar putea să-şi câştige existenţa aici", a declarat Daniel Minea, primar Râul Sadului. 

captura 5.png

În perioada următoare, administrația locală, alături de voluntari,  vor organiza mai multe ateliere, în care sătenii vor putea învăţa cum să se folosească mai eficient ce au la îndemână în comunitate.

132290020_2101777183297690_6171859098357675869_n.jpg

Unde te-ai duce pe alte meleaguri , tot nu găsești gustul românesc, pur românesc!!”, a spus un turist.

Comentarii Facebook