FOTO. Antalya, paradisul pe pământ! Cum arată o vacanță de vis în superbele hoteluri turcești și cât plătesc clujenii pentru un sejur de lux


Antalya este o destinație turistică de vis situată pe coasta mediteraneană a Turciei. Regiunea este cunoscută pentru plajele sale cu nisip fin, marea cristalină, istoria bogată, clima plăcută, dar și hotelurile sale de lux. Așadar, nu este de mirare că în topul turiștilor români care ajung în acest „paradis pe pământ” se regăsesc și clujenii. 

În călătoria virtuală de astăzi vă voi povesti cum sunt răsfățați turiștii români în resorturile de 5 stele, veți vedea cum arată hotelurile de lux, dar și ce minunății mai oferă o vacanță ultra all inclusive. La invitația celor de la Paralela 45 m-am alăturat unui infotrip organizat în inima Antalyei. Am petrecut o săptămână vizitând cele mai luxoase resorturi din Belek, o stațiune turistică din districtul Serik în provincia Antalya. Înainte să trecem la experiența propriu-zisă, vă pot spune cu siguranță un lucru, și anume că la aceste hoteluri chiar și cel mai pretențios turist se simte ca un adevărat sultan.

p2.jpeg

Pentru cei care își doresc o vacanță de neuitat, Turcia este cu siguranță destinația perfectă. Antalya este destinația de vară cu cele mai multe curse charter din sezon, fiind atât de căutată de turiștii români îndrăgostiți de ospitalitatea hotelierilor turci și mai ales de răsfățul de care au parte în resorturi. Situat pe malul mării Mediteraneene, Belek este un oraș turistic popular în Turcia, cunoscut pentru plajele sale frumoase. Un hotel din această regiune vă poate oferi tot ce vă puteți dori pentru o vacanță memorabilă: sporturi acvatice, terenuri de golf, centre de wellness și spa, și o varietate de restaurante și baruri. 

Odată ajunși în Antalya, veți fi impresionați de peisajele sale spectaculoase și de atmosfera sa plăcută. Pentru început, veți fi atrași de plajele lungi și curate, cu nisip fin și ape limpezi, unde puteți practica sporturi acvatice sau puteți pur și simplu să vă relaxați sub soarele blând al verii. De asemenea, puteți vizita orașul vechi din Antalya, cunoscut sub numele de Kaleiçi, care este un labirint de străzi pietruite și case vechi, ce oferă o priveliște uimitoare asupra coastei.

oras vechi.png

Aventura noastră a început în ziua de 27 martie, după un zbor București-Antalya cu escală la Istanbul, am ajuns pe litoralul turcesc, o oază de liniște îmbrățișată sublim de verdeața ce se așterne în jur. Chiar la ieșirea din aeroport ne aștepta simpatica Mihaela Ellibeș, ghidul nostru de la agenția turcească Summer Tour. Pe parcursul unei săptămâni, Mihaela a reușit să ne arate și celelalte minunății ale Antalyei, aflate în afara resorturilor de lux. Ea ne-a ghidat prin cultura turcească, una dintre cele mai bogate și fascinante din lume. Istoria bogată a Turciei a lăsat o amprentă puternică în cultura sa și a creat o identitate culturală unică. Așadar, turiștii care ajung aici se bucură nu doar de serviciile excelente. Arta și arhitectura turcească sunt cunoscute în întreaga lume pentru frumusețea și complexitatea lor, iar cei care optează pentru o vacanță organizată de Paralela 45 se pot bucura din plin de poveștile locului, dacă optează ulterior și pentru o excursie contra cost. Asistența turistică este în limba română. 

Belek - paradisul verde de la malul mării, cum arată vacanța într-un hotel de 5 stele

De departe, Belek este cea mai impresionantă regiune din Turcia pe care am vizitat-o. Nu este de mirare că, datorită frumuseții sale, regiunea a fost aleasă de Ministerul Turismului să fie un model în turismul Turciei. Aici am fost cazați la Susesi Luxury Resort, un hotel de cinci stele. 

Clădirile terasate ale acestui complex de lux din Belek sunt înconjurate de piscine vaste, palmieri înalţi şi grădini pline de verdeaţă. În incinta resortului găsești tot de ce ai nevoie: restaurante, terenuri de sport, piscine, locuri de joacă pentru copii. Însă, merită toată atenția turiștilor clujeni și alte resorturi din Antalya pe care le-am vizitat: Nirvana, Spice, Güral. Despre acestea vă vom relata zilele următoare. Acum însă, vreau să vă povestesc mai multe despre cum arată o vacanță de vis la Susesi Luxury Resort. Din limba turcă „susesi” se traduce ca „sunetul apei”, o alegere deloc întâmplătoare, căci turiștii care ajung la destinația de lux se vor bucura de una dintre cele mai relaxante experiențe, vor auzi mereu susurul apei curgătoare care se „plimbă” agale prin grădinile hotelului. 

peisaj.png

Odată ajunși la hotel, veți fi întâmpinați de personalul amabil și veți fi dus direct la camera dumneavoastră. Vorbim despre o cameră elegantă și confortabilă, cu o vedere uimitoare spre mare. Toate camerele spațioase de la Susesi Luxury Resort sunt dotate cu televizoare cu ecran plat, iar unele suite au o piscină pe terasa privată, un balcon protejat de vânt și o cadă cu hidromasaj.

camera.jpeg

Dacă nu vreți să mergeți direct la plajă, puteți face o plimbare prin hotel, pentru pofticioși Susesi pune la dispoziţia oaspeţilor o varietate de restaurante rafinate, astfel că puteţi lua masa în interior sau în aer liber. După câteva ore în care am avut parte doar de o gustare în avion, fără ezitare, noi am decis să testăm la prânz meniul din hotelul All Inclusive. Cu siguranță, nu este o surpriză pentru nimeni măiestria bucătarilor turci și cât de delicioase sunt bucatele preparate de ei. Totuși, în ultimii ani, turiștii au început să fie mai reticenți față de bucătăria hotelurilor ,,All Inclusive’’. Vă spunem noi că nu e cazul, calitatea produselor este asigurată de controlul autorităților locale, iar bucătăria turcească este bogată, plină de arome și de savoare și oferă o experiență culinară memorabilă. 

g1.jpeg

Gastronomia turcească te cucerește iremediabil!

Noi ne-am lăsat cuceriți de pidelele turcești, acestea au la bază un aluat dospit, dar mai fraged decât cel de pizza pentru că în compoziția lui intră și ingrediente care dau frăgezime: unt, lapte și ouă. Umpluturile pentru pide sunt diverse, de la carne tocată și brânzeturi și până la umpluturi vegetariene pe bază de spanac sau ciuperci. Unele dintre cele mai populare ingrediente utilizate în bucătăria turcească includ carne de miel, carne de vită, pui, pește, legume proaspete și ierburi aromatice. Turiștii care ajung la Susesi pot experimenta toate deliciile bucătăriei turcești, însă pe lângă acestea, în fiecare zi, tematica culinară a hotelului se schimbă. Așadar, pe lângă rețetele „clasice”, am avut parte și de surprize din bucătăria, mexicană, italiană, ba chiar niponă. 

sweet.jpeg

Clienții Susesi pot merge la masă în funcție de activitățile pe care le desfășoară în zonă: Micul Dejun (07:00 - 11:00); Prânzul (12:30 - 14:30); Cina (18:30 - 21:00). Pe lângă acestea însă, turiștii care nu au reușit să ajungă la masă în aceste intervaluri, pot merge pentru o gustare în aer liber la unul dintre barurile resortului. De asemenea, Susesi pune la dispoziția clienților și un bufet de noapte în intervalul 00:00 - 04:00. 

papu.jpeg

Printre facilităţile şi activităţile sportive și de recreere oferite de Susesi se numără o sală de bowling, sesiuni yoga dimineața și cursuri de limba turcă. De asemenea, aveţi la dispoziţie un teren de golf și terenuri de tenis. Locația este perfectă pentru cupluri, dar și pentru familii cu copii, care au parte de multe activități distractive la caretta kids club, fiind supravegheați de personalul resortului. 

Serviciile SPA - o experiență de poveste, hamamul turcesc e un răsfăț pentru trup și suflet

În săptămâna petrecută la Susesi Luxury Resort trebuie să recunoaștem că pe lângă plimbările frumoase pe malul mării, am profitat din plin de ocazia de a ne răsfăța la centrul spa La Calisse, care oferă 2 piscine încălzite cu plafon de sticlă, 2 hamamuri de marmură şi tratamente de înfrumuseţare ultramoderne. Personalul de la Susesi oferă şedinţe de terapie cu pietre, tratamente ayurvedice (n.r. tratament bazat pe plante medicinale și remedii perfect naturale, pentru a ajunge la rezultate satisfăcătoare, terapeutul ayurvedic îți poate recomanda cure de detoxifiere a sângelui, masaj, uleiuri și remedii naturiste) şi masaje, însă trebuie să recunoaștem că prețurile piperate nu sunt de buzunarul oricui. Pentru necunoscători, la resorturile din Turcia, prețul unui ședințe de masaj de 55 de minute, poate ajunge și la 150 de euro. Noi însă am lăsat masajul pentru altă ocazie și ne-am bucurat mai mult de hamamul turcesc. Hamam (baia turcească) este un simbol al tradițiilor și obiceiurilor turcești. Hamamul este versiunea orientală a băii cu aburi, ce poate fi considerată o alta variantă a saunei.

hama.png

Turcii au început să construiască hamame încă din secolul al XIV-lea. Baia Seljuk, aflată la granița dintre Turcia și Armenia, se considera ca fiind prima clădire folosită ca hamam de pe tot teritoriul Anatoliei. Baia turcească sau hamul este varianta turcească a baii cu abur (sauna sau baie rusească), distingandu-se prin faptul ca se axează mai mult pe apă, decât pe vaporii din aer. Astfel, se poate spune că baia turcească este o practică ce îmbină  saună și metodele de îmbăiere folosite în Grecia sau Roma antică. Experiența începe cu o baie de aburi într-un cadru elegant, unde vei fi învăluit în nori de aburi, care îți vor curăța porii și te vor ajuta să elimini toxinele din corp. Cei care se îmbăiază pot fi mutați într-o camera în care temperatura este mai ridicată (camera fierbinte) înainte de a se stropi cu apa rece. Apoi, după ce își spală corpul în întregime și primesc un masaj, aceștia se retrag într-o cameră mai răcoroasă pentru o perioadă de relaxare. Hamamul turcesc este o experiență minunată și relaxantă pe care o poți trăi în cadrul unui hotel de lux din Turcia.

Mai e Turcia o destinație sigură de vacanță după cutremurele devastatoare? „Pentru turci musafirul este trimisul lui Dumnezeu”

Turismul este extrem de important pentru economia Turciei și o sursă de venit pentru mulți turci. Cu atât mai mult cu cât, după pandemie, se simte o nevoie de vizitatori mai mare ca oricând. Reticența turistică în urma unui dezastru este de înțeles. Turiștii văd imagini din zonele afectate și tind să creadă că aceasta este situația în toată țara. Acest lucru însă NU este adevărat! Antalya este cea mai sigură zonă din Turcia pentru călătorii și nu este considerată o zonă cu risc seismic mare. Vacanţele în Antalya s-au scumpit anul acesta cu aproape 20%, dar, cu toate acestea, Summer Tour, partenerul agenţiei de turism Paralela 45, se aşteaptă să aducă în jur de 70.000 - 80.000 de turişti din România, potrivit directorului general al agenţiei de turism, Mahir Ahmetoglu.

mahir.jpeg

Noi suntem pe piaţă de peste 20 de ani. Acum 20 de ani am adus 1.200 de turişti (n.r: în Antalya), anul acesta aşteptăm undeva la 70.000 - 80.000 de turişti doar din România. Dacă în 20 de ani am ajuns aici, încercăm să venim cu nişte oferte noi, adică să aducem gastronomia românească, să aducem şi personal din România, să aducem şi muzică românească. Summer Tour nu lucrează doar cu români, ci şi cu nemţi, cu polonezi, turişti din Azerbaidjan şi, atunci, aducem undeva la 800 şi ceva de mii de turişti/anual. Fiecare piaţă este foarte importantă pentru noi şi fiind o piaţă nouă înseamnă că trebuie să oferim un serviciu foarte bun şi, pentru noi, foarte important este ca turistul să fie mulţumit, pentru că el trebuie să vrea să se întoarcă la noi. Deci, nu putem să scădem sub standardul pe care am mers şi mergem de atâţia ani", a susţinut acesta, la o întâlnire cu jurnaliştii români, organizată de agenţia de turism Paralela 45.

maxir.jpeg

Ümran Turhanoğullari, manager de vânzări la Susesi Luxury Resort, Antalya, confirmă, indiferent de provocările acestui an turistic „pentru turci musafirul este trimisul lui Dumnezeu”. Pentru turiștii români, Antalya este, de asemenea, o destinație atractivă datorită prețurilor relativ accesibile la hoteluri de lux, comparativ cu alte destinații de acest gen din Europa, „e un lux pe care și-l poate permite oricine”, precizează Ümran. 

La apariția fiecărei situații de criză, hotelierii turci au reușit să gestioneze problemele cu brio, s-au reinventat și le-au oferit turiștilor mai mult decât o făceau înainte. Așa s-a întâmplat și în pandemie, provocare pe care hotelierii din Antalya au folosit-o ca să-și crească afacerile la un nivel greu de atins de alții. 

În 2020 am folosit pandemia drept o oportunitate pentru a renova hotelul, suntem deschiși 12 luni pe an, chiar și de Revelion. Va fi un sezon foarte bun, ne așteptăm la peste 25% mai mulți turiști decât au fost anul trecut. Până în luna octombrie se poate veni aici la mare, anul trecut a fost foarte cald. Din septembrie prețurile scad și vin mulți români, sunt turiști din București, Timișoara, dar și Cluj”, a mai adăugat Ümran Turhanoğullari. 

Vacanţele s-au scumpit anul acesta cu aproape 20%, dar nu numai în Turcia, ci în toată lumea. Cât plătesc românii pentru un sejur de lux

lux.jpeg

Summer Tour se aşteaptă să aducă în jur de 70.000 - 80.000 de turişti din România, potrivit directorului general al agenţiei de turism, Mahir Ahmetoglu, asta în pofida scumpirilor de 20%. 

În toată lumea vorbim despre o inflaţie foarte mare, nu doar în Turcia. Turcia se integrează foarte bine în lume şi bineînţeles că şi aici avem o inflaţie foarte mare şi fiecare hotel încearcă să facă faţă. În primul rând, serviciile sunt foarte importante şi nu poţi să tai din servicii fiindcă pentru asta vin turiştii, până la urmă. În primul rând să ne gândim la raportul dintre preţ şi calitate, unde Turcia stă foarte bine. Fiecare turist poate să îşi găsească o vacanţă foarte frumoasă. Vom avea o creştere a tarifelor de vacanţă undeva la 20%, dar nu numai în Turcia, ci în toată lumea", a spus Mahir Ahmetoglu, directorul general al agenţiei de turism Summer Tour, partener Paralela 45.

Preţurile vacanţelor în Antalya sunt pentru pachete de şapte nopţi care includ totul: transport zbor charter de la Cluj, taxe de aeroport, transferuri aeroport-hotel-aeroport, cazare + masă/all inclusive, asistenţă turistică în limba română şi pornesc de la aproape 700 de euro/persoană pentru ultra all inclusive, putând depăşi 1.692 de euro/persoană ultra all inclusive, în funcţie de perioadă şi de hotel. Atenție! Prețurile sunt de agenție din România, vacanțele în Antalya se cumpără exclusiv de la agențiile de turism din România, nu de la recepția hotelurilor. La Susesi Luxury Resort Belek prețurile încep de la 1.692 euro/persoană, oferta este ultra all inclusive. 

Comentarii Facebook